Een huis kopen tijdens de corona-crisis?
Dit merk je als je nu koopt
Door de corona-crisis staat heel Nederland stil. Ook de huizenmarkt wordt geraakt: veel kopers zetten het zoeken naar een nieuw huis op een lager pitje of denken twee keer na over een bezichtiging. Maar wat nu als je door een gezinsuitbreiding een groter huis nodig hebt? Of je je huis net voor de crisis hebt verkocht? Dan moet je eigenlijk wel op zoek. Wat ga je als koper merken van de pandemie? MKLR zet de belangrijkste gevolgen op een rij.
Bezichtigen kan nog steeds
Heb je een huis op het oog? Bezichtigen kan nog steeds, maar dit gebeurt wel op een andere manier. Zo scherpte de Nederlandse Vereniging van Makelaars de richtlijnen voor bezichtigingen aan. Uiteraard hou je afstand en gelden er beperkingen voor het aantal kijkers. Ben je verkouden of heb je andere klachten? Dan gaat de afspraak niet door. En kranen of lichtschakelaars, niks in huis mag je aanraken. Hier vind je een actueel overzicht van de maatregelen.
Een veelgebruikt alternatief is virtueel bezichtigen. Veel makelaars gebruiken bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger; de makelaar loopt dan met een telefoon door het huis en je kunt (live) vragen stellen. Een andere optie is het gebruik van 360° foto’s. Hiermee navigeer je virtueel door de woning en krijg je een beeld van hoe de woning in elkaar zit. Volgens Funda zegt 10% van de kopers een bod te durven doen via een virtuele bezichtiging, hoewel de grote meerderheid toch liever eerst zelf komt kijken.
Kopen is (nog) spannend(er)
Een huis kopen was natuurlijk al spannend, maar de corona-crisis voegt daar een nieuw element aan toe. De angst om je baan te verliezen, bijvoorbeeld. En dat is niet geheel onrealistisch: een recessie komt er zeker aan en het Centraal Planbureau voorziet een stijgende werkloosheid van 4,5% in het beste- en 9,4% in het slechtste geval. Daardoor stellen geldverstrekkers nu al vaker aanvullende vragen over je inkomensverwachting – ook als je in loondienst bent.
Dan zijn er nog praktische zaken die stress opleveren. Wat nu als je ziek wordt en daardoor de financiering niet op tijd rond krijgt? Of het kantoor van de notaris gesloten is? Voor dit soort zaken kun je een ‘coronaclausule’ toevoegen aan de koopovereenkomst, zodat je de verkoop zonder boete kunt laten ontbinden. Let er wel op dat je niet zonder meer een beroep kunt doen op overmacht. Of er sprake is van overmacht verschilt per geval en hangt af van de gemaakte afspraken.
De hypotheekrente stijgt, mogelijke daling woningprijzen
Vanwege de stijgende rente op de financiële markten verhogen veel geldverstrekkers de hypotheekrente. Hoewel het eerst vooral om kleinere aanbieders ging, volgen nu ook grootbanken zoals de ING, ABN-AMRO, SNS en de Rabobank. Dit leidt tot een recordaantal hypotheekaanvragen, bijvoorbeeld van mensen die willen oversluiten voor de rente verder stijgt, maar ook van starters die hun kans nemen nu er minder concurrentie is van andere kijkers.
Of de huizenprijzen zullen dalen als gevolg van de crisis, is nog onduidelijk. Economen van de Rabobank hebben hun prognoses voor dit jaar naar beneden bijgesteld, maar gaan voor het komende jaar vooralsnog niet uit van een daling, mits het virus in het tweede kwartaal onder controle komt. Daarna zouden de prijzen gestaag stijgen. De economen van ABN-AMRO verwachten wel dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen, maar met hoeveel kunnen ze niet zeggen.