Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Burenoverlast? Dit kun je doen!

Tine Paulus
Geschreven door
Tine Paulus
Burenoverlast? Dit kun je doen!

Heerlijk, lente! Dat wordt genieten in je tuin. Je buren denken daar precies zo over. Lekker barbecueën met een muziekje erbij. Kinderen die joelen op de trampoline. Geen probleem, zou je zeggen. Maar als er constant overlast is, liggen irritaties en burenruzies op de loer. Hoe zorg je ervoor dat dit niet uit de hand loopt en jij én je buren kunnen genieten van een mooie, lange zomer?

Een burenruzie is ingrijpend

Burenruzie is heel ingrijpend voor mensen, omdat het doordringt in de privé-sfeer. Een huis hoort een plek te zijn om tot rust te komen en je veilig te voelen. Met buren word je elke dag geconfronteerd. Er zijn zelfs mensen die door burenruzie hun huis ontvluchten of hun huis niet meer uit durven. Toch kun je gelukkig veel doen om ruzies voor te zijn of om escalatie te voorkomen.

Ga het gesprek aan

Het is misschien best een grote stap, maar ga altijd eerst zelf het gesprek aan met je buren. Vaak beseffen zij helemaal niet dat zij overlast veroorzaken en zijn ze bereid om met je mee te denken. Wijs bij zo’n gesprek niet meteen naar de ander, maar benoem wat je ervaart en geef aan wat dit met jou doet. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het heerlijk om na een dag werken even te lezen op mijn balkon. Jullie hebben dan vaak de radio aanstaan. Ik merk, dat ik me daardoor moeilijk kan concentreren op mijn boek. Kunnen we daar iets over afspreken?” Vaak nodigt dit uit tot een open gesprek en kunnen jullie samen nadenken over een oplossing.

Schakel buurtbemiddeling in

Kom je er samen niet uit? Schakel dan Buurtbemiddeling in. Een buurtbemiddelaar legt uit: “Eerst hebben we een gesprek met de partij die zich heeft gemeld bij Buurtbemiddeling. Doel van dit gesprek is om het verhaal te horen en helder krijgen of zij in gesprek willen met hun buren. Willen zij dat, dan gaan we naar de buren. Als het tot een gezamenlijk gesprek komt, is het voor ons belangrijk om de zaak steeds van twee kanten te bekijken en onze eigen oordelen te parkeren. Daarnaast moeten beide partijen hun eigen verhaal kunnen doen, zonder dat ze door de ander worden onderbroken. Buurtbemiddeling is vaak succesvol. In ongeveer twee derde van de gevallen lukt het ons om resultaat te boeken.”

Loopt het uit de hand? Stap naar de politie

De politie erbij halen is een laatste redmiddel. Doe dit niet te snel, want het kan ervoor zorgen dat de sfeer tussen jou en je buren eerder grimmiger wordt dan beter. Maar soms heb je geen keus. Bijvoorbeeld als er sprake is van vernieling of mishandeling. Weet je dat meerdere mensen overlast hebben van deze buren? Betrek hen er dan ook bij. Samen sta je namelijk sterker.

Verhuizen als niets meer helpt

Heb je alles geprobeerd en helpt niets? Dan is het misschien het beste om je huur op te zeggen of je huis te koop te zetten en op zoek te gaan naar een andere woonplek. Bepaal van tevoren wel wat je belangrijk vindt aan een nieuwe woonomgeving en kijk of een huis aan deze woonwensen voldoet. Staat het huis bijvoorbeeld in een kinderrijke buurt en ben je op je rust gesteld? Kijk dan nog even verder!

Tips en trucs bij burenruzies

Op de site Problemen met je buren vind je alle informatie die je nodig hebt als je te maken krijgt met verschillende vormen van burenoverlast.