Alles over verkoop bij inschrijving

Alles over verkoop bij inschrijving

Verkoop bij inschrijving: het komt steeds vaker voor. Zeker in de huidige huizenmarkt. Is er veel vraag naar de woning van je dromen? Dan is de kans groot dat je samen met alle andere geïnteresseerden ‘blind’ een bod mag uitbrengen. Hoe werkt verkoop bij inschrijving precies? Waar moet je op letten? En hoe zorg je dat je als winnaar uit de bus komt? Na het lezen van deze blog weet je er alles over.

Wat is verkoop bij inschrijving?

Je hebt het huis van je dromen gevonden. Maar helaas, je bent niet de enige. Er zijn meer kapers op de kust. In dat geval kan de verkoper kiezen voor verkoop bij inschrijving. Alle geïnteresseerden krijgen een uitnodiging om voor een bepaalde datum hun enige en uiterste bod uit te brengen. Het voordeel: iedereen maakt kans. Het nadeel: je weet niet wat je concurrenten bieden en moet dus ‘blind’ een bod uitbrengen. Dat is spannend en best onzeker.

Hoe breng je een goed bod uit?

Bij verkoop bij inschrijving krijg je één kans om het beste bod uit te brengen. Het is daarom essentieel om een weloverwogen beslissing te maken. Je wilt natuurlijk niet te weinig bieden, maar ook zeker niet te veel. Zorg ten eerste dat je weet wat je kan én wil betalen. Om een goed beeld te krijgen van de waarde van je droomhuis, is het verstandig om vergelijkend onderzoek te doen naar verkochte woningen in de buurt. Via Funda kun je gratis recent verkochte woningen bekijken. Daarnaast biedt het Kadaster de mogelijkheid om verder terug te zoeken. Maar let op: bij het Kadaster betaal je een klein bedrag per opgevraagde woning. Verder kan een aankoopmakelaar uitkomst bieden. Een aankoopmakelaar heeft veel ervaring met verkoop bij inschrijving en kan met zijn kennis en ervaring de kans op het winnende bod verhogen. Vergelijk hier aankoopmakelaars bij jou in de buurt.

Vergeet de voorwaarden niet!

Niet alleen de prijs is doorslaggevend, ook de aanvullende voorwaarden spelen een grote rol bij verkoop bij inschrijving. Je kunt bijvoorbeeld bieden zonder voorbehoud van financiering of afzien van een bouwkundige keuring om je bod extra aantrekkelijk te maken. Dit is natuurlijk niet zonder risico, maar het versoepelen of schrappen van deze voorwaarden kan net het verschil maken voor de verkoper. Het is aan jou om deze afweging te maken. Denk ook aan de datum van oplevering. Voor de verkoper kan een flexibele opleverdatum beslissend zijn, bijvoorbeeld als hij of zij wacht op de oplevering van een nieuwbouwhuis.

Succes met verkoop bij inschrijving

Verkoop bij inschrijving is spannend. Als je echt je zinnen hebt gezet op een woning, kan het zelfs zenuwslopend zijn. Belangrijk is om het hoofd koel te houden, een aankoopmakelaar kan je daarbij helpen.Succes!

Word lid van de discussie

Vergelijk aanbiedingen

Vergelijken