Droomhuis voor je neus verkocht. En nu?!
In de zoektocht naar hun eerste koophuis hebben Robbert en Lisa de eerste stap gezet – het gesprek bij de hypotheekadviseur. Met een helder beeld van hun budget willen ze op pad: bezichtigen! Dat blijkt nog niet zo makkelijk, want starterswoningen worden razendsnel verkocht. Vaak bieden kopers tegen elkaar op; sommigen kopen zelfs zonder eerst te bezichtigen. Hoe zorg je ervoor dat je in deze krappe markt toch je droomhuis bemachtigt?
Een goede aankoopmakelaar
In een oververhitte woningmarkt moet je je niet gek laten maken, weten Robbert en Lisa. Van vrienden horen ze de wildste verhalen; van tactieken om te overbieden tot bedragen die worden neergeteld, waar je oren van gaan klapperen. Om te voorkomen dat ze in hun enthousiasme het driedubbele neerleggen voor een ‘karakteristiek’ pand in wat toch een achenebbisj buurt blijkt, schakelt Robbert een aankoopmakelaar in.
Zo’n aankoopmakelaar heeft wel een prijskaartje; gemiddeld zo’n één à twee procent van de aankoopprijs. Maar daarmee weet je wel eerder welke woningen er op de markt komen en heb je een deskundige aan je zijde tijdens het aankoopproces, met kennis van de woningmarkt. Dat laatste is voor Robbert en Lisa belangrijk, want het plan is over een aantal jaren doorstromen naar een groter huis.
Waar let je op als je een aankoopmakelaar kiest?
Kijk verder dan de prijs. Een meer ervaren (lees: duurdere) aankoopmakelaar verdient zichzelf terug, want een goede onderhandeling kan je duizenden euro’s besparen. Vraag welke diensten inbegrepen zijn en maak hier duidelijke afspraken over. Vraag ook naar de beschikbaarheid van je makelaar, bijvoorbeeld in de avonden of het weekend – misschien zelfs via WhatsApp. Kies het liefst een gespecialiseerde aankoopmakelaar en niet een allrounder, zo ben je zeker van een deskundige die enkel jouw belangen behartigt.
Overbieden op een koophuis
Na een aantal bezichtigingen zonder resultaat belt de makelaar. Er komt een mooie starterswoning beschikbaar, een drive-in pand met twee slaapkamers, een hobbykamer en een nieuwe keuken. Robbert en Lisa mogen om twee uur langskomen. Het is inderdaad een prachtig huis, en als ze de trap aflopen kijkt Lisa Robbert aan. Hier wil ze wonen. Bij het afscheid drukt de verkopende makelaar het ze nog eens op het hart: laat het vandaag zo snel mogelijk weten, want er komen vanmiddag nog meer kijkers.
Samen met de aankoopmakelaar bepalen ze het openingsbod, maar als ze om tien voor zes de verkopende makelaar bellen, blijkt dat een andere kijker al een bod heeft gedaan. Snel de aankoopmakelaar terugbellen! Wat wordt de strategie? Hoofd koel houden, adviseert hij. Hij heeft een goed beeld van de waarde van het huis; het bod wordt iets hoger dan hun oorspronkelijke openingsbod, maar niet veel hoger. Een paar duizend euro, het moet wel betaalbaar blijven.
Overbieden: de risico’s
Als je spaargeld beperkt is, is het oppassen met overbieden. Je kunt namelijk maar 100% van de taxatiewaarde lenen, alles wat je daarboven biedt moet je van je spaargeld betalen. Is je bod te hoog, dan kun je misschien de kosten koper (en de verhuizing zelf) niet meer ophoesten. Door vooraf inzicht te krijgen in de waarde van het huis sta je sterker bij de onderhandelingen. Vraag informatie op over de prijzen van huizen in de buurt bij het Kadaster, of laat de waarde van de woning berekenen bij Calcasa.
Bod geaccepteerd, wat is de volgende stap?
Het verkopende stel blijkt sympathiek. Ze hadden kunnen kiezen voor het eerste bod, van een belegger, maar ze gaan toch voor Robbert en Lisa. Ze gunnen het jonge gezin een mooie start, en omdat Robbert en Lisa al jaren in loondienst zijn is het risico voor de eigenaren beperkt. Feest! Binnen enkele dagen heeft Lisa het voorlopige koopcontract in haar mailbox, met ontbindende voorwaarden. Nu is het zaak zo snel mogelijk alles rond te krijgen: de hypotheek, het taxatierapport en de bouwkundige keuring.
Ontbindende voorwaarden: welke en waarom?
Nadat je het voorlopige koopcontract ondertekent heb je drie dagen bedenktijd. Binnen die tijd kun je zonder consequenties van de koop afzien, daarna ben je afhankelijk van de ontbindende voorwaarden. Bijvoorbeeld als je de hypotheek niet rond krijgt of het huis toch een grote renovatie nodig blijkt te hebben. De meest voorkomende voorwaarden zijn voorbehoud van financiering, voorbehoud van de bouwkundige keuring en voorbehoud van de Nationale Hypotheek Garantie.
Die voorwaarden zijn overigens niet geheel vrijblijvend, je moet bijvoorbeeld een afwijzing van een hypotheekverstrekker kunnen overleggen als je financiering wordt afgewezen. Ook moet je op tijd aanspraak maken op de voorwaarden en de verkopende partij op de juiste manier informeren. Doe je dit niet, dan moet je 10% van de aankoopsom betalen. Let hier goed op als je geen aankoopmakelaar hebt!
Door het eerdere bezoek aan de hypotheekadviseur is het hypotheekgesprek kort. Robbert laat een aantal aanvullende verzekeringen afsluiten; een overlijdensrisicoverzekering, een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering hadden ze al. Na precies 4,5 week ontvangen ze het goede nieuws: de hypotheekaanvraag is goedgekeurd. Na het moment suprême, de eigendomsoverdracht bij de notaris, dringt het echt tot Robbert en Lisa door. Ze hebben een huis gekocht! Nu begint het echte werk.