Een huis kopen met je vrienden? Zo werkt het

Samen een huis kopen

In je eentje een huis kopen in een populaire stad als Amsterdam of Utrecht? Daar kunnen veel starters alleen maar van dromen. Steeds meer singles overwegen daarom om samen met vrienden een huis te kopen. Op zich kan dat. Maar pas op, er zitten wel een aantal haken en ogen aan.

De Nederlandse woningmarkt is op dit moment voor weinig mensen een paradijs. Maar er is één groep die het wel heel moeilijk heeft: de single. Zonder het inkomen van een partner is het krijgen van een hypotheek immers een stuk lastiger. Zeker in populaire steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. En laat dat nou net plekken zijn waar singles graag wonen.

Als alleenstaande kun je dan natuurlijk in je studentenhuis blijven zitten in de hoop dat je zo snel mogelijk de liefde van je leven tegenkomt. Het is alleen slimmer- en ook een stuk aantrekkelijker- als je het heft in eigen hand neemt. Bijvoorbeeld door een huis te kopen met je vrienden. Steeds meer starters overwegen deze mogelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van Het Nieuwe Collectief, een start-up onder de vlag van TBI-onderneming ERA Contour. Maar liefs driekwart van de mensen van 35 jaar overweegt het op deze manier aan te pakken, zo blijkt uit het onderzoek.

Verhuizen naar een kleinere en minder gewilde woonplaats kan natuurlijk ook.
Alleen wonen starters niet alleen graag in het centrum van steden- 52 procent-, maar ook bij vrienden of bekenden in de buurt, zo blijkt uit het onderzoek.

Ok. Een huis kopen met je vrienden dus. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je op letten? Dit kan misschien heel ideaal klinken, er zijn wel een aantal praktische zaken waar je van tevoren goed over na moet denken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je medebewoner zijn of haar deel van de maandlasten niet meer op kan hoesten? Of als jij wilt verhuizen omdat je gaat samenwonen met je nieuwe liefde?

In principe is het mogelijk om een huis te kopen met iemand die niet je partner is. Dat heet kopen in onverdeeldheid. Maar pas op, eenvoudig is het niet. Het werkt als volgt. De hypotheek komt dan op naam van jullie allebei te staan. Het bedrag dat jullie samen maximaal kunnen lenen wordt dan op dezelfde manier berekend als bij stellen. Het inkomen van degene die het minst verdient wordt bijvoorbeeld 80% meegeteld. Een voorbeeld: jij verdient jaarlijks € 40.000 en de vriend of vriendin waarmee je de woning koopt € 25.000. Dan is het inkomen waarop de hypotheek wordt gebaseerd € 60.000.

Tot zover goed nieuws. Maar voordat je samen met je beste vriend een afspraak bij een makelaar maakt, is het wel verstandig om even stil te staan bij de risico’s. Zo kan het zijn dat die leuke vriend of vriendin zijn of haar deel van de hypotheek niet meer kan- of wil- betalen. Daar kan jij dan natuurlijk niks aan doen, maar daar heeft de bank geen boodschap aan. Het gevolg: jij draait op voor alle kosten. Je koopt dan het deel van je vriend of vriendin over of bent genoodzaakt de woning te verkopen. Om jezelf hier tegen te beschermen kun je in de aankoopakte een clausule opnemen waarin je allebei belooft om je voor vijf jaar te binden. Langer dan dat is niet mogelijk. Je kunt die belofte wel na vijf jaar weer verlengen.

Maar wat je van je medekoper vraagt, moet je natuurlijk zelf ook doen. En de vraag is of jij je wel wil vastleggen. In vijf jaar kan er immers een hoop gebeuren.

Het is dus verstandig om alleen een huis te kopen met iemand die je honderd procent vertrouwt. Ook als je je niet officieel voor vijf jaar vastlegt, is het verstandig om een aantal afspraken op papier te zetten. Wat doen jullie bijvoorbeeld als jullie ruzie krijgen of als een van de twee wil emigreren?

Klinkt dit allemaal toch te riskant? Dan kan het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) een interessant alternatief zijn. Hierbij kun je samen met andere starters een eigen woningbouwproject ontwikkelen. Het grote voordeel is dat je dan alleen de kostprijs betaalt.

Word lid van de discussie

Vergelijk aanbiedingen

Vergelijken
Zoeken
Prijs Range Van Naar
Andere Mogelijkheden