Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Eerste huis kopen: hoe werkt dat?

Naomi van Loon
Geschreven door
Naomi van Loon
Eerste huis kopen: hoe werkt dat?

Je eerste huis kopen, hoe doe je dat? Waar loop je tegenaan en hoe ga je hier het beste mee om? Volg het verhaal van Robbert en Lisa, die de komende maanden op zoek gaan naar hun eerste koophuis. Ze zijn de hoge huurprijs van hun appartement zat en hebben bovendien net een baby gekregen. Tijd voor meer ruimte! Speciaal voor de lezers van MKLR delen ze hun ervaringen, zodat jij in je eigen zoektocht weet wat je kunt verwachten én beter beslagen ten ijs komt.

Wel of niet een huis kopen?

“Een koophuis is een goede manier om te sparen,” zegt haar vader. “Een koophuis is geen investering als je er zelf in woont,” zegt zijn vader. Investering of niet – de huurprijs van het appartement (vrije sector) waarin Robbert, Lisa en baby Sam wonen stijgt nu jaarlijks 3 procent. Ze praten al een tijdje over een eigen koophuis, want ze willen minder betalen aan de woonlasten, of in ieder geval: meer waar voor hun geld. Een huis kopen is natuurlijk wel heel anders dan een huis huren, dus ze zetten eerst maar eens de voordelen van kopen en huren op een rij.

Huis kopen of huren? De voordelen

Huis Kopen Huis Huren
Voor de huizen binnen hun budget: maandlasten 40% lager dan huren Flexibiliteit: opzegtermijn van een maand
Vermogen opbouwen via aflossingen hypotheek Onderhoud voor rekening van de eigenaar
Stabielere maandlasten Geen onzekerheid over waardedaling huis
Tegen de tijd dat ze met pensioen gaan geen woonlasten meer Je betaalt alleen borg, huur en eventuele servicekosten
Onderhoud draagt bij aan de waarde van de woning  
Risico op waardedaling, maar ook: kans op waardestijging  
Koophuis voelt meer eigen  

Als je besluit een huis te kopen…

Gevoelsmatig waren ze er al lang uit, maar ook als Robbert en Lisa de rationele argumenten bekijken lijkt het ze slimmer om te kopen. Lisa kan zich niet beheersen en opent gelijk Funda, om daar de komende uren te kwijlen naar al het moois dat ze tegenkomt. Ze ziet ook een online rekentool om de netto maandlasten te berekenen, handig! Maar hoe betrouwbaar is zo’n tool?

Online maandlasten berekenen, hoe betrouwbaar is dat?

Je weet waarschijnlijk dat een online “berekeningstool” voor je hypotheek alleen een indicatie geeft. Je zult ook zien dat de resultaten per tool behoorlijk verschillen. Wil je echt weten wat in jouw situatie mogelijk is, dan kan je beter een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Die houdt bij het advies rekening met zaken als de hoogte van je hypotheekrente, eventuele leningen en of je een hypotheek afsluit met of zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Droomhuis gevonden: en nu?

Lisa vindt gelijk een huis dat haar bevalt: twee straten bij haar ouders vandaan (Robbert is nog niet gelijk enthousiast), groot genoeg én dichtbij handige voorzieningen. Ze bekijkt de brochure wel twaalf keer, voordat ze een vriendin belt die onlangs ook een huis kocht. Voor het dubbele dat Robbert en Lisa willen uitgeven en zonder aankoopmakelaar, dat wel. Maar of dat laatste nou zo’n goed idee is?

Waarom zou je een aankoopmakelaar inschakelen?

Je kunt in principe best een huis kopen zonder aankoopmakelaar, maar zeker bij een eerste huis is het verstandig om wel een aankoopmakelaar in te schakelen. Welke taken je aan hem of haar overlaat gebeurt in overleg, maar vooral bij zaken als de onderhandelingen en de controle van het koopcontract is advies van een deskundige al snel rendabel. Hiermee voorkom je dat je te veel betaalt of vastzit aan een contract met ongunstige voorwaarden.

De volgende stap: het gesprek met de hypotheekadviseur

Voordat ze verder gaan besluiten Robbert en Lisa een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Zo weten ze precies wat ze straks kunnen lenen en of Het Huis kopen een optie is. Toevallig kennen ze een adviseur, die een gratis intakegesprek belooft.

Weten hoe het gesprek Robbert en Lisa afging? Lees hier het volgende blog.