Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Huis kopen om te verhuren? Dit wil je weten!

Kika Samson
Geschreven door
Kika Samson
Huis kopen om te verhuren? Dit wil je weten!

Een huis kopen om te verhuren? Steeds meer mensen overwegen het. Zeker nu spaargeld nauwelijks rendement oplevert en de vraag naar huurwoningen in de vrije sector groot is. Denk je erover na om te investeren in vastgoed? Lees je dan goed in. Er zitten namelijk een paar haken en ogen aan het kopen van een huis voor de verhuur. We vertellen je er alles over.

Huis kopen voor verhuur: de hypotheek

Een huis kopen om te verhuren, het kan een aantrekkelijke investering zijn. Maar de kans is groot dat je het hele aankoopbedrag niet zomaar op de bank hebt staan. Je moet dus een hypotheek aanvragen. Maar let op: er gelden andere regels! Omdat je een huis koopt voor de verhuur kom je niet in aanmerking voor een ‘gewone’ hypotheek, maar moet je een zogenaamde verhuurhypotheek afsluiten. De meeste verhuurhypotheekverstrekkers financieren tot 70% van de woningwaarde, je hebt dus eigen geld nodig om de hypotheek rond te krijgen. Ook de rente ligt wat hoger.

Is een huis kopen en verhuren rendabel?

De kosten van een verhuurhypotheek zijn dus hoger dan van een gewone hypotheek. Bovendien is de rente van een tweede huis niet aftrekbaar. Een tweede huis valt namelijk onder eigen vermogen in box 3. Daar staat tegenover dat de huurinkomsten onbelast zijn. Ook zitten de huurprijzen in de lift, in 2020 wordt weer een stijging van 4% verwacht. Of een huis kopen en verhuren rendabel is, hangt af van verschillende factoren. Maak een goed overzicht van de kosten en opbrengsten. Wat ben je kwijt aan de hypotheek, belastingen, eventuele VvE-kosten en onderhoud? En wat verwacht je te kunnen vragen aan huur?

Hoe kies je de juiste woning voor de verhuur?

Je wilt natuurlijk dat je woning zoveel mogelijk verhuurinkomsten opbrengt. Daarom is het belangrijk dat een beleggingswoning makkelijk verhuurbaar is en de kans op leegstand klein. Denk daarom heel goed na over het type woning dat je koopt en in welke stad of buurt je dat doet. In studentensteden is het rendabel om te investeren in een studentenwoning met meerdere kamers. In Amsterdam zoeken veel expats naar kleine appartementen in het centrum. Wil je zeker weten dat je in een rendabel pand investeert? Schakel dan een makelaar in. Zij kennen de lokale markt door en door en weten precies waar het meeste vraag naar is. Vind hier een makelaar die jou kan helpen bij de zoektocht naar een optimaal beleggingspand.

Verantwoordelijkheid als huurder

Heb je een huis voor de verhuur gekocht? Dan ben je er nog niet. Als huurbaas heb je veel verantwoordelijkheden. Je hebt contact met de huurders, incasseert de huur en zorgt dat de woning in goede staat verkeert. Een plotselinge lekkage moet bijvoorbeeld direct worden opgelost. Het kan je dus best wat tijd kosten. Zie je dat niet zitten? Dan is het ook mogelijk om het beheer uit te besteden aan een woningbeheerder. Je hebt er dan geen omkijken meer naar, maar er komen natuurlijk wel kosten bij kijken.

Wil je een huis kopen en verhuren?

Het is duidelijk: een huis kopen voor verhuur is een interessante investering, maar er komt ook veel bij kijken. Er gelden andere regels, je hebt eigen vermogen nodig en als verhuurder heb je verantwoordelijkheden. Heb je alle voors en tegens op een rij gezet en wil je een huis kopen om te verhuren? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een interessant beleggingspand voor de verhuur. Een makelaar kan je daarbij helpen.

3 min leestijd