Huis kopen zonder voorbehoud van financiering? Dit wil je weten!
Kopen zonder voorbehoud van financiering, het komt steeds vaker voor in deze overspannen huizenmarkt. Wat betekent kopen zonder financieringsvoorbehoud precies? En waarom is het juist wel of niet verstandig? Wij vertellen je er alles over.
Wat betekent zonder voorbehoud van financiering?
Vroeger was ‘onder voorbehoud van financiering’ een standaard onderdeel van bijna elk voorlopig koopcontract. Dankzij deze ontbindende voorwaarde loop je als koper geen financieel risico. Als het binnen 6 tot 8 weken na tekenen niet lukt om de hypotheek rond te krijgen, kan je namelijk nog kosteloos onder het voorlopig koopcontract uit. Toch worden steeds meer huizen tegenwoordig zonder voorbehoud van financiering verkocht. Lukt het jou als koper in dit geval niet om de financiering rond te krijgen, dan kan je een boete krijgen van 10% van het aankoopbedrag. Bij een woning van 300.000 euro is dit een boete van maar liefst 30.000 euro.
Waarom kopen zonder financieringsvoorbehoud?
Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering klinkt behoorlijk risicovol. Waarom gebeurt het dan steeds vaker? Goede vraag! Dat heeft te maken met de huizenmarkt. Er is weinig aanbod en veel vraag. Kopers doen er dus alles aan om op te vallen. Zeker in populaire grote steden waar huizen weg zijn voor je met je ogen kunt knipperen. Door zonder voorbehoud van financiering te bieden, maak je je bod aantrekkelijker voor de verkopende partij. De verkoper hoeft niet te wachten tot de financiering rond is en heeft zekerheid dat de koop doorgaat. Dat kan soms doorslaggevend zijn. Bijvoorbeeld bij verkoop bij inschrijving.
Denk hier goed over na!
Overweeg je om een bod te doen zonder voorbehoud van financiering? Dan is het belangrijk om goed na te denken over de volgende punten.
• Hypotheek: zorg dat je weet wat je maximaal kan lenen. Maar let op: een positief gesprek met een hypotheekadviseur biedt absoluut geen garantie! De hypotheekverstrekker kan je aanvraag nog steeds afkeuren door factoren die je vooraf niet hebt kunnen voorzien.
• Financiële situatie: neem je financiële situatie goed onder de loep. Heb je een vast contract en geen leningen of schulden? Dan ben je een minder groot risico voor de bank.
• Eigen geld: Hoe meer eigen geld je inbrengt, hoe meer zekerheid voor de bank. En hoe groter de kans dat de bank je aanvraag goedkeurt.
• Het bod: in 2020 mag je hypotheek maximaal 100% van de marktwaarde van je woning zijn. Zorg dus dat je weet wat de woning echt waard is door een taxatie en een bouwkundige keuring te laten doen en win advies in bij een makelaar over het juiste bod.
Kopen zonder voorbehoud van financiering?
Een bod doen zonder voorbehoud van financiering kan je een voorsprong geven als koper, maar brengt ook een hoog risico met zich mee. Het is aan jou of je dit risico wilt lopen. Laat je in ieder geval goed adviseren door een financieel adviseur en een makelaar. Op zoek naar de perfecte makelaar voor jouw situatie? Op MKLR.nl kun je makelaars snel en vrijblijvend vergelijken.