Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Koop je binnenkort een huis? 7 belangrijke zaken waarmee je als koper rekening moet houden.

Naomi van Loon
Geschreven door
Naomi van Loon
Koop je binnenkort een huis? 7 belangrijke zaken waarmee je als koper rekening moet houden.

Na lang wikken en wegen is de keuze gemaakt: je gaat kopen. Misschien is dit je eerste koophuis, of verruil je je huidige koopwoning voor een ander huis. Een grote stap, waarbij meer speelt dan alleen je woonwensen en je budget. Met welke zaken moet je rekening houden?

1) Financiering en maandlasten

Er zijn verschillende manieren om je huis te financieren: eigen vermogen, een schenking of een hypotheek (de meest voorkomende vorm). Hoeveel kun je lenen en wat worden je maandlasten? Dat is afhankelijk van je inkomen, bestaande (studie)schulden en de marktwaarde van je huis. Ook kun je niet alle bijkomende kosten meefinancieren; een verbouwing of meerwerk kun je soms laten meefinancieren, maar de financieringskosten, zoals notaris- en taxatiekosten, moet je zelf betalen.

Je maandlasten bestaan uit de hypotheekrente en – in de meeste gevallen – een maandelijkse aflossing. De meeste banken hebben tegenwoordig een online tool waarmee je je maandlasten eenvoudig zelf berekent, maar een vrijblijvend eerste gesprek is vaak ook mogelijk. Hou er wel rekening mee dat de bank je vaak alleen hun eigen hypotheekproduct aanbiedt; een onafhankelijke adviseur vergelijkt verschillende aanbieders. 

2) Onderhoudskosten

Hou in je budget niet alleen rekening met de hypotheeklasten, bedenk je ook dat je als eigenaar verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Zeker voor een oud huis is dat van belang. Als koper heb je een onderzoeksplicht: je moet zelf onderzoek doen naar de staat van het huis voordat je het koopt. Dat doe je door de huidige eigenaar – die je een eerlijk antwoord verplicht is – te vragen naar de staat van de woning. Natuurlijk kun je zelf ook kijken naar dingen als rottend hout of vochtplekken.

Wil je precies weten wat er moet gebeuren aan het huis? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren. Dat is een onafhankelijk advies door een keuringsbedrijf, dat ook de verborgen gebreken in beeld brengt.

3) Aankoopmakelaar

Hoewel je het kopen van een huis in principe zelf kunt regelen, heeft het inschakelen van een goede aankoopmakelaar veel voordelen. Zeker als dit de eerste keer is dat je koopt. Niet alleen neemt een aankoopmakelaar je veel werk uit handen, hij of zij heeft ook meer ervaring in het proces. Dit maakt de aankoop van je huis eenvoudiger én je staat sterker in je schoenen bij de onderhandelingen.

Waar moet je op letten bij een aankoopmakelaar? Tarieven (vast of een percentage, standaard versus extra kosten); aansluiting bij een brancheorganisatie (dat geeft je meer zekerheid in het geval van een conflict); en wat je wel en niet door de aankoopmakelaar laat doen. Bekijk daarnaast ook de ervaringen van anderen, bijvoorbeeld via online reviews op MKLR.nl.

4) De Buurt

Al is het huis nog zo prachtig, een buurt die niet past bij jou en je familieleden kan je woonplezier behoorlijk beïnvloeden. Het gaat om meer dan alleen hangjongeren of de 89-jarige buurvrouw die komt klagen over je voetballende kinderen. Denk ook aan de parkeergelegenheid, verkeersgeluiden, de afstand naar winkels en scholen en de daadwerkelijke reistijd naar je werk (dus ook tijdens de spits). Onderzoek ook welke plannen de gemeente heeft voor de wijk; die vind je in het bestemmingsplan.

Bezoek de buurt het liefst een keer overdag en een keer ’s avonds, en ontdek of de woonomgeving voldoet aan je eisen. Wie zijn de bewoners? Wat is de sfeer? Hoe ver loop of rijd je tot de dichtstbijzijnde supermarkt?

5) Vergunningsaanvragen

Heb je je droomhuis al op het oog, maar mist er alleen nog een dakkapel? Hou er rekening mee dat je voor restauraties of verbouwingen een omgevingsvergunning moet aanvragen. Dat kan gelden voor zaken die voor de hand liggen, zoals wanneer je gaat slopen, maar een vergunning kan bijvoorbeeld ook nodig zijn voor het plaatsen van nieuwe kozijnen. Vooral bij monumentale panden en beschermde stads- en dorpsgezichten is het belangrijk dat je eerst je plannen bespreekt met de gemeente, ook als je binnenshuis iets wilt veranderen.  

Wees je er in ieder geval van bewust dat een omgevingsvergunning nodig kan zijn en dat je die ruim van tevoren moet aanvragen. Dit controleer je eenvoudig bij het online omgevingsloket.  

6) Verplichtingen

Als huiseigenaar ben je verplicht tot extra belastingen, bijdragen en, soms, aanvullende verzekeringen. Bij je inkomstenbelasting geef je bijvoorbeeld een eigenwoningforfait aan – een percentage van de WOZ-waarde van je huis, dat opgeteld wordt bij je inkomen. Koop je een appartement, dan bestaat de kans dat je je aan moet sluiten bij een Vereniging van Eigenaren (VVE). En sluit je een hypotheek af, dan is de kans groot dat je ook een overlijdensverzekering moet afsluiten.

Hou daarnaast ook rekening met kwalitatieve verplichtingen tegenover je buren, zoals recht van overpad of recht van opstal.

7) Officiële samenlevingsvorm

Niet fijn om over na te denken, maar wel goed om bij stil te staan als je samen een huis koopt: wat gebeurt er in het geval je partner en jij uit elkaar gaan, of erger, als een van jullie komt te overlijden? Wil je dit goed geregeld hebben, leg dan vooraf de samenlevingsvorm vast. Dit doe je door te trouwen of door een geregistreerd partnerschap aan te gaan (dit verschilt tegenwoordig weinig van elkaar), of – als je het wat rustiger aan wilt doen – door het opstellen van een samenlevingscontract.

In elke samenlevingsvorm bepalen jullie zelf hoe de bezittingen en schulden gedeeld worden, en wat er gebeurt in het geval van overlijden. 

5 min leestijd