Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Net te weinig eigen geld voor je droomhuis? Met de starterslening kun je wellicht toch kopen

Hagar Jobse
Geschreven door
Hagar Jobse
Net te weinig eigen geld voor je droomhuis? Met de starterslening kun je wellicht toch kopen

Stel, je staat op het punt om je eerste huis te kopen. Maar dan blijkt dat je net niet voldoende verdient voor het afsluiten van een hypotheek. Paniek in de tent? Niet nodig. Wellicht kun je dit tekort met de starterslening overbruggen. Zo werkt het.

Beschik je niet over eigen vermogen? Dan kan het kopen van een eerste woning knap lastig zijn. De laatste jaren is het maximale hypotheekbedrag wat je kunt lenen namelijk afgebouwd. Zo kon je in 2013 nog 105 procent van de woningwaarde lenen, terwijl dat nu nog maar 100 procent is. Oftewel, als je nu een voet tussen de deur wilt krijgen op de woningmarkt heb je meer eigen geld nodig.

Over hoeveel geld hebben we het dan precies? Deze kosten komen neer op zo’n 6 procent van de koopsom. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de 287 duizend euro. Dus reken maar uit. Dat kost je al snel ruim zeventienduizend euro.

Geen eigen vermogen? Overweeg een starterslening

Misschien heb je lieve en vermogende ouders die je dit bedrag wel willen lenen of heb je zelf veel gespaard. Is dit niet het geval? Geen paniek in de tent. Dit betekent niet dat je gedoemd bent te blijven huren. Er zijn namelijk manieren waarop je net een beetje meer kunt lenen.

Zo’n mogelijkheid is de starterslening. Dat is een extra lening naast je hypotheek, waarmee je het verschil tussen de prijs van de woning en het maximale hypotheekbedrag kunt overbruggen. Zo kun je toch je droomhuis kopen als de hoogte van je hypotheek de aankoopwaarde niet dekt.

Eerste drie jaar renteloos

Voor de starterslening gelden andere voorwaarden en afbetaal regelingen dan voor je hypotheek. Een groot voordeel van deze extra lening: je betaalt de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Het idee hierachter is dat je als starter steeds een beetje meer gaat verdienen, waardoor je de hogere maandlasten na een aantal jaar wél kunt betalen. Lukt dit na drie jaar nog niet? Dan kan de maandlast vrije periode eventueel verlengd wordt.

De rente voor de Starterslening staat standaard vast op vijftien jaar. Hiervoor telt het rentetarief dat geldt op het moment van aanvraag. Daarna wordt de rente nog eens vastgezet voor vijftien jaar op het rentetarief dat dan geldt.

Geen starterslening voor de grote steden

Klinkt dit allemaal ideaal en maakt je hart nu een sprongetje? Lees dan eerst even verder. Ook de startersleningen kent grenzen. Zo kun je maximaal dertigduizend euro lenen en kom je niet voor de starterslening in aanmerking als je een huis wilt kopen in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. Dit om te voorkomen dat de huizenprijzen daar nog verder stijgen. Op zich een verstandige maatregel. Alleen is het voor jou als starter een beetje jammer. Juist wanneer je in die steden een woning wilt kopen kun je die extra lening namelijk goed gebruiken.

Wanneer kom je voor een starterslening in aanmerking?

Om voor een starterslening in aanmerkingen te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een aantal van die voorwaarden verschillen per gemeente. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) kun je opzoeken of de gemeente waar jij een huis wilt kopen de starterslening aanbiedt. De lening wordt namelijk niet verschaft door de bank maar door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Ongeveer de helft van de Nederlandse gemeentes is hier bij aangesloten.

De naam zegt het al. Je komt alleen in aanmerking voor een starterslening als je voor het eerst een woning gaat kopen. Een andere vereiste is dat je de hypotheek en de Starterslening afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Check dus ook even welke voorwaarden daar voor geleden. Één eis van NHG is bijvoorbeeld dat de koopprijs van de woning niet hoger is dan 310.000 euro. Maar let op, bij veel gemeentes is de grens voor een starterslening een stuk lager, bijvoorbeeld een koopsom van maximaal 200.000 euro.


Denk je dat je in aanmerking komt voor een starterslening? Neem dit dan mee in gesprekken met je aankoopmakelaar. Bedenk wel dat een starterslening uiteindelijk wél moet worden afbetaald. Heb je de komende jaren geen zicht op een hoger inkomen? Dan kan de starterslening ook een extra bron van financiële stress worden en is het misschien verstandig om te blijven huren.

Lees hier welke mogelijkheden er nog meer zijn als je een huis wil kopen als starter.