Wonen in een Tiny House? Zo doe je dat
Minder spullen kopen en goedkoper gaan wonen. Een groeiende groep mensen die de ratrace zat is en droomt van een leven in vrijheid maakt die keuze. Bijvoorbeeld door hun intrek te nemen in een Tiny House. Overgewaaid uit Amerika zijn deze kleine houten huisjes nu ook in Nederland steeds populairder. Maar hoe werkt wonen in zo’n mini huisje precies?
Minimalisme is hip. Natuurlijk klinkt het hebben van een groot huis vol met mooie spullen aantrekkelijk, maar hier hangt wel een prijskaartje aan en daar moet voor gewerkt worden. En hard ook. Of dat nou zo gelukkig maakt? Daar zetten steeds meer mensen vraagtekens bij.
Met de berichten over klimaatverandering zijn we ons bovendien steeds bewuster van de van impact die we zelf hebben op het klimaat. De grootste vervuiler? Spullen. En dus laten we ons massaal inspireren door “opruimgoeroes” als Marie Kondo die prediken dat minder niet alleen goed voor het milieu is, maar ook voor je kwaliteit van leven. Het idee: hoe minder dingen je in huis haalt, hoe vrijer je je voelt.
Maar een leeg huis, maakt nog geen lage hypotheek. In Amerika speelden pioniers als Dee Williams en Jay Shafer een aantal jaar geleden in op de behoefte aan goedkopere en flexibelere woonvormen. Ze vonden een slimme oplossing om de wetgeving die eisen stelt aan de minimale afmetingen van een huis te omzeilen: het bouwen van kleine huisjes op trailers. De Tiny House beweging was geboren.
De trend is inmiddels ook naar Nederland overgewaaid. Verspreid over het land staan een paar honderd van deze Tiny Houses van 15 tot maximaal 50 vierkante meter. En ja, dat is best wel klein. De keuken en badkamer zitten hier namelijk bij in.
Maar hoe werkt je intrek nemen in een Tiny House precies? Dit is wat je moet weten:
Zo kom je aan een Tiny House
Ben je handig? Dan kun je een Tiny House het best zelf bouwen. Zeker als je dit doet met reeds gebruikte materialen hoeft het niet duur te zijn. Denk aan rond de 25.000 euro. Bij Tiny House Academy geven ze speciale cursussen in het ontwerpen van je eigen Tiny House. Maar ook als je tijdens het bouwen tegen een probleem aanloopt, kun je hier advies vragen.
Als je niet zo’n zin hebt om te klussen kun je een kant en klaar Tiny House kopen voor tussen de 35 en 60 duizend euro. Er is zelfs een soort marktplaats voor in het leven geroepen, tindyfindy.nl. Hier kun je niet alleen een huisje, maar ook losse bouwproducten kopen. Het bedrag van het kopen van je Tiny House moet je overigens wel op je bankrekening hebben staan. Een hypotheek hiervoor aanvragen behoort namelijk nog niet tot de mogelijkheden.
Hier mag je je huis neerzetten
In Nederland gelden voor alles regels. Zomaar ergens een huisje neerzetten is er dus niet bij. Bovendien is Nederland maar een klein landje. Lege stukjes grond zijn schaars en bovendien duur. Het goede nieuws is dat steeds meer gemeentes locaties vrij maken waar Tiny Houses kunnen worden neergezet. In het Friese Hardegarijp staat zelfs al de eerste Tiny-House straat van Nederland. Het nadeel: veel plekken voor Tiny Houses zijn tijdelijk. Hier kun je een paar woonlocaties vinden. Een Tiny House kopen via een makelaar is nog niet mogelijk.
Zaken waar je rekening mee moet houden
Mensen die in een Tiny House gaan wonen zijn pioniers. Wanneer je de massa ver vooruit bent, kan het zijn dat je stuit op beperkingen in de wetgeving. Dat geldt ook als je je intrek neemt in een Tiny House. Je inschrijven bij de gemeente op de Tiny-House adres is namelijk nog niet mogelijk. Voorlopig moet je dus nog op zoek naar creatieve oplossingen. Zo kun je je bijvoorbeeld inschrijven bij vrienden of familie, maar ook tijdelijk een briefadres aanvragen. Meer weten? Lees het hier.
Meer tijd en vrijheid
Wanneer je besluit om in een Tiny House te gaan wonen, kies je dus niet voor de makkelijkste weg. Maar hier krijg je wel een hoop vrijheid en tijd voor terug. En dan behoren minder gaan werken of mooie reizen maken misschien ineens wél tot de mogelijkheden.