Kies uit +3.000 makelaars
Menu

16 veelgemaakte fouten bij woningfotografie

Annelies ludwig-Kaan
Geschreven door
Annelies ludwig-Kaan
16 veelgemaakte fouten bij woningfotografie

Als je je huis te koop zet, zijn goede foto’s van je woning van doorslaggevend belang. Goede foto’s zorgen dat je huis sneller verkocht wordt, en vaak ook voor een betere prijs. En toch kom je soms nog slechte foto’s tegen op Funda en andere verkoopsites. Ontdek 16 veelgemaakte fouten in woningfotografie, en zorg dat jij zelf niet in deze valkuilen trapt!

1. Het huis is te donker

Lijkt je huis donker, dan krijgt het een sombere uitstraling. Dat is niet de sfeer die potentiële kopers in een huis zoeken! Plan je fotoshoot daarom het liefst op een zonnige dag, maak de foto’s sowieso bij daglicht en zorg dat alle gordijnen open zijn en dat er geen grote bloempotten in de vensterbanken staan. In donkere ruimtes doe je een lamp aan.

2. Het huis is te rommelig

Overal fotolijstjes en kleine accessoires geeft een rommelig beeld. Hetzelfde geldt voor loshangende snoeren van tv, computer of andere apparaten. Een aanrecht vol kruiden, flessen en keukenapparatuur? Een badkamer waarin je de persoonlijke verzorgingsartikelen ziet staan? Het geeft een rommelig beeld, en dat is geen goede binnenkomer als je je huis wil verkopen.

3. Het huis is vies

Het is goed om je fotoshoot op een zonnige dag te plannen, maar die zon heeft ook een nadeel: je ziet het meteen als de ramen niet blinkend schoon zijn. Zorg dat ze netjes gezeemd zijn op de dag van de fotoshoot. En poets ook je binnendeuren en spiegels grondig, want je wil op de foto’s geen vette vingers of tandpastaspetters terugzien…

4. Je ziet dat het huis slecht onderhouden is

Afbladderende verf, losliggende tegels, een scheve dakgoot… een scherpe foto is onverbiddelijk. Is je huis slecht onderhouden, dan zie je dat terug op de foto’s. En dat schrikt veel potentiële kopers af.


5. Slechte styling

Een kaal huis zonder enige styling is niet aantrekkelijk. Een fruitschaal of een mooie plant geven meteen een fijnere uitstraling aan een huis. Maar let op: als je dezelfde plant op iedere foto ziet terugkomen, gaat het opvallen. En overdaad schaadt, dat maakt je huis al snel weer rommelig. Styling is een vak apart en het gaat nog best vaak mis.

6. De pluspunten van het huis worden niet goed zichtbaar

Veel foto’s lijken op elkaar. Hoewel veel huizen unieke pluspunten hebben, komen die lang niet altijd in beeld op de foto’s. Dat zijn gemiste kansen, want dat zijn juist de punten waarmee jouw huis opvalt! Dus heb je een open haard, glas-in-loodramen, een vide, een ruime garage of unieke plafondornamenten? Zet ze – het liefst in close-up – op de foto.

7. Ruimtegebrek verraden

Zie je op de foto’s dat een ruimte meerdere functies heeft? Is er bijvoorbeeld een werkplek in de woonkamer? Of staat er een stapelbed op de foto? Dat kan een gebrek aan ruimte verraden, wees daar dus voorzichtig mee en verwijder het indien mogelijk voor de foto.

8. Ongezellige dingen in beeld

De prullenbak, de kattenbak, een strijkplank… het zijn ongezellige dingen die je niet terug wilt zien op de foto. Hetzelfde geldt voor containers in je tuin. Die worden geassocieerd met stank, dus zet ze liever aan de kant als je de foto’s maakt. Ook auto’s kun je beter even (laten) wegzetten, want die worden geassocieerd met drukte, onveiligheid en geluidsoverlast.

9. WC-bril open

De wc-bril open laten staan ziet er slordig en onsmakelijk uit. Doe de klep dus altijd dicht als de foto gemaakt wordt.

10. Huisdieren op de foto

De foto’s van je woningpresentatie moeten zo neutraal mogelijk zijn. Huisdieren, of hun spulletjes, zijn te persoonlijk. Bovendien is niet iedereen gek op huisdieren en zijn veel mensen er ook nog eens allergisch voor, dus houd ze maar liever buiten beeld. Bereid je huis dus zo goed mogelijk voor op de fotoshoot. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

11. Overduidelijke groothoeklens

Veel ruimtes breng je het best in beeld met een groothoeklens. Maar dat gaat ook nog wel eens mis. Je ziet soms foto’s die volledig vertekend zijn, waardoor een rechthoekige poster ineens een totaal andere vorm krijgt en eenpersoonsbedden ineens een king-size-formaat lijken te hebben.

Als je dat op de foto al doorziet, voelen veel mensen zich misleid en gaan ze de woning niet eens bezichtigen. En komen ze wel kijken? Dan is het een enorme afknapper als die riante woonkamer ineens een kleine ruimte blijkt te zijn. Zorg dus dat je foto’s ruimtelijk, maar wel realistisch zijn.

12. Scheve foto’s

Rechte foto’s maken blijkt nog niet zo eenvoudig. Maar als je foto’s schuin neemt, lijken de muren scheef en de ruimte kan er ook kleiner door lijken. Fotografeer ruimtes en objecten recht van voren of van de zijkant, maar nooit scheef. Volg de rechte lijnen van je muren en het interieur.

13. Selfies

Selfies zijn leuk op Instagram, maar minder op Funda of andere woningverkoopsites. Pas dus op bij het fotograferen van ramen of spiegels en voorkom dat het per ongeluk een selfie wordt. Check je foto’s altijd op spiegelingen voordat je ze plaatst.

14. Foto’s niet nabewerkt

Zonder nabewerking is een foto nog niet af. Vrijwel iedere ‘ruwe’ foto heeft ergens een scheve lijn, een vervorming door de gebruikte lens of een verkeerde witbalans, waardoor de kleuren op de foto’s van elkaar kunnen verschillen. Dit soort foutjes haal je eruit door je foto’s na te bewerken.

15. Foto’s te veel nabewerkt

Foto’s kunnen ook te véél nabewerkt worden. Zeker als mensen zelf de foto’s maken en geen professionele fotograaf instellen, willen ze nog wel eens gebruikmaken van een leuk filtertje over de foto. Of ze zetten er tekst in. Niet doen!

16. Te veel of te weinig foto’s

Als een woningpresentatie maar een paar foto’s bevat, slaat bij veel mensen de twijfel toe. Wat is er aan de hand met de niet-gefotografeerde ruimtes? Waarom staat er maar één slaapkamer op de foto terwijl er vier zijn? Wat is er mis met de tuin, dat hij niet op de foto staat? Potentiële kopers willen alle ruimtes zien. Zorg daarom dat je minimaal 15 tot 25 foto’s maakt.

Let er wel op dat iedere foto toegevoegde waarde heeft. Vier foto’s van de woonkamer uit dezelfde hoek is nutteloos. Maar mensen vinden het wél fijn om een ruimte vanuit verschillende hoeken te bekijken, en eventuele unieke details in close-up te zien.

Goede foto’s zorgen voor een snellere woningverkoop

Je ziet het: er kan een hoop fout gaan bij het maken van foto’s van je woning. Hoe je het wél goed aanpakt lees je in het artikel Zo maak je goede foto’s voor je woningpresentatie.

Wil je zeker weten dat je je woning perfect presenteert? Schakel dan een makelaar in die professionele woningfotografie belooft. MKLR.nl vergelijkt makelaars bij jou in de buurt en doet je een persoonlijk voorstel. Je kiest daarna zelf wie er contact met je mag opnemen. Misschien wel degene die de mooiste foto’s maakt?