Courtage: wat mag een (verkoop)makelaar kosten?

wat mag een (verkoop)makelaar kosten?

Wat mag een makelaar kosten? Je wilt goed weten waar je aan toe bent en of je niet te veel betaalt. Sterker nog, je wilt zeker weten dat je de beste keuze maakt voor een (verkoop)makelaar.

Waar let je op en hoe voorkom je dat je te veel kosten maakt? Een makelaar berekent courtage. Dat gaat waarschijnlijk om duizenden euro’s, dus zorg ervoor dat je goed weet waar je rekening mee moet houden.

Courtage en opstartkosten

Benieuwd naar de makelaar kosten die je betaalt? Het gaat om courtage en opstartkosten. De courtage is een prestatiebonus, op basis van een percentage van de verkooprijs. Het gaat om zo’n 1 tot 2 procent van de prijs. Dat lijkt weinig, maar bij een verkoopprijs van €250.000 berekent de makelaar €2.500 tot €5.000 aan courtage. En verkoopt de makelaar jouw huis voor €400.000? Dan kan dit zelfs oplopen tot €8.000!

3 vragen over de courtage

Zorg ervoor dat je de makelaar kosten goed begrijpt. We beantwoorden 3 belangrijke vragen over de courtage:

  • Inclusief of exclusief btw?
  • Aftrekbaar of onderhandelbaar?
  • Mee te financieren?

1. Inclusief of exclusief btw?

Een goedkope makelaar gevonden, die weinig courtage en andere kosten berekent? Let goed op, sommige makelaars tonen een percentage exclusief btw. Dat betekent dat je over het genoemde percentage nog 21% btw betaalt.

Geeft een makelaar aan dat je ‘slechts 1% courtage betaalt, exclusief btw’? Inclusief btw is dat 1,21%. Een op het oog klein verschil, maar bij een verkoopprijs van €250.000 is de btw goed voor €525.

2. Aftrekbaar of onderhandelbaar?

Soms is de courtage onderhandelbaar, al ligt dat ook aan de huidige situatie op de woningmarkt. Moeten makelaars hard hun best doen om jouw woning te mogen verkopen? Soms kun je vanuit die situatie afspraken maken over het percentage dat je aan courtage betaalt. Iets dat honderden euro’s kan schelen, bijvoorbeeld als je overeenkomt een paar tienden procenten minder te betalen.

Aftrekbaar is de courtage helaas nooit. De makelaar kosten betaal je om de woning te verkopen, in plaats van om de financiering voor je nieuwe woning rond te krijgen. Alleen kosten die je maakt voor de financiering van het (nieuwe) huis zijn (deels) aftrekbaar. Dat betekent dat je de courtage niet kunt opgeven tijdens de aangifte inkomstenbelasting en daar geen fiscaal voordeel van hebt.

3. Mee te financieren?

Je kunt de courtage en andere kosten bij de makelaar helaas niet meefinancieren binnen de aankoop van jouw nieuwe woning. Door aangescherpte regelgeving mag je nog maximaal 100% van de waarde van een woning lenen. Dat betekent dat je niet extra kunt lenen voor de kosten voor de (verkoop)makelaar of bijvoorbeeld het hypotheekadvies.

Je zal de makelaar kosten zelf moeten betalen, dus zorg ervoor dat je daarvoor wat spaargeld achter de hand hebt. En vergelijk via MKLR. meerdere makelaars. Soms kun je daarmee op de kosten besparen, zodat je minder courtage betaalt.

Wat mag een makelaar kosten?

Toch is de courtage die je betaalt aan de makelaar het in de meeste gevallen dubbel en dwars waard. De verkoopmakelaar heeft een goed netwerk van potentiële huizenkopers. Bovendien kan de makelaar je helpen om het (voorlopig) koopcontract goed op te stellen. En letten op de belangrijke voorwaarden en kleine lettertjes, zodat het ook juridisch allemaal klopt.

En laat je de makelaar de onderhandelingen met de koper doen? Stel dat het lukt om €10.000 meer voor je woning te vragen, dan verdien je de courtage van enkele duizenden euro’s eenvoudig terug.

Tip: vraagt de makelaar een hogere courtage? Zet in op sterkere onderhandelingen, om onder de streep toch voordeliger uit te zijn.

Benieuwd welke makelaar je het best kan helpen? MKLR. vergelijkt makelaars bij jou in de buurt en doet je een persoonlijk voorstel. Vul jouw e-mailadres in en ontvang het beste aanbod, waaruit je zelf kiest wie er contact met je mag opnemen.

Word lid van de discussie

Vergelijk aanbiedingen

Vergelijken