Je huis verkoopklaar maken in 4 stappen

Je huis verkoopklaar maken in 4 stappen. MKLR.

Je huis verkopen, wat komt daar allemaal bij kijken? Een heleboel! Of je nou zelf je huis verkoopt of hiervoor een verkoopmakelaar inschakelt, alles begint met een goede voorbereiding. Wil je je huis klaarmaken voor de verkoop én er zo de beste prijs voor krijgen? Met deze 4 stappen gaat je dat zeker lukken.

1. Ruim je huis goed op

Je huis snel en voor een goede prijs verkopen? Een goede voorbereiding is daarvoor het halve werk. En dat begint bij het opruimen van je huis. Gooi alles weg wat je nooit meer gebruikt. En kom je spullen tegen die je ooit nog wel wil gebruiken, maar niet per se nodig hebt in de komende maanden? Stop ze in dozen en zet ze in de berging. Doe jezelf een plezier en schrijf meteen op de doos wat erin zit. Dat scheelt je na de verhuizing een hoop uitzoekwerk.

Stop ook kleine decoratieve items en prullaria in een doos. Zo oogt je huis opgeruimd en rustig. Dat is niet alleen fijn voor jezelf (een opgeruimd huis geeft namelijk ook rust in je hoofd), maar het is ook belangrijk voor de foto’s die gemaakt gaan worden voor je woningpresentatie.

Probeer je huis de komende tijd ook zo netjes te houden, zodat je niet voor elke bezichtiging als een dolle aan het opruimen hoeft te slaan. En je weet maar nooit wanneer een potentiële koper onaangekondigd even door het raam komt gluren…

2. Richt je huis zo neutraal mogelijk in

Een neutraal ingerichte woning wordt meestal sneller verkocht dan een huis dat heel persoonlijk is ingericht. Kopers vinden het vaak lastig om door die persoonlijke smaak heen te kijken, zeker als jouw smaak wat extremer is.

Een persoonlijke touch is niet erg, jouw stijl mag nog wel naar voren komen en je huis moet natuurlijk nog wel wat sfeer uitstralen. Kleur mag ook, maar felle kleuren zijn af te raden. Een knalpaarse of oranje muur kan voor sommige mensen een echte deal breaker zijn. Natuurlijk kunnen de kopers zo’n muur makkelijk verven, maar je doet jezelf echt een plezier als jij ze voor bent en je muur voorziet van een neutrale tint.

Ook foto’s zijn erg persoonlijk. Ruim kleine fotolijstjes daarom liever op. Foto’s aan de muur kun je beter tijdelijk vervangen door mooie (neutrale) posters. En verzamel je modeltreinen, gitaren, hoeden of andere kunstzinnige, maar toch behoorlijk persoonlijke objecten? Sla die dan voorlopig liever op in de berging.

3. Zorg dat er geen achterstallig onderhoud is

Je huis moet niet alleen neutraal, schoon en fris zijn, maar ook goed onderhouden. Kopers zijn gek op kant-en-klare huizen, waar ze zo in kunnen trekken. En vergis je niet, potentiële kopers zijn behoorlijk kritisch! Bladdert het schilderwerk af, lekt de kraan in de badkamer, zit er een vochtplek in het laminaat of mist er een dakpan? Het wordt gezien, en het wordt niet gewaardeerd. Een goed onderhouden huis verkoopt beter, dus zorg dat je achterstallig onderhoud wegwerkt vóórdat je huis in de verkoop gaat.

4. Zorg voor een nette tuin

Heb je een huis met een tuin? Dan moet je ook je tuin verkoopklaar maken. Ook daarvoor geldt namelijk dat niet iedereen door een met onkruid overwoekerde tuin heen kan kijken. Zorg dus dat je het onkruid weghaalt (en hou dit ook bij zolang je huis in de verkoop staat). Heb je een gazon, zorg dan dat je eens per week het gras maait. En staan er bomen of struiken in je tuin, of heb je een heg? Zorg dan dat die netjes gesnoeid zijn, zodat het geen deal breakers worden.

Voorbereiden op de verkoop: kleine moeite, groot plezier

Deze 4 tips kosten je relatief weinig moeite, maar je doet jezelf er een groot plezier mee. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je huis sneller verkocht wordt en voor een betere prijs. Als je een verkoopmakelaar inschakelt, zal die jou van A tot Z door het proces leiden, ook door de voorbereidingen. Bovendien loopt hij of zij je huis goed door om op kleine details te letten die je huis nog nét even een tikje mooier maken.

Heb je al een makelaar op het oog of ben je nog op zoek naar een goede match? Wij helpen je graag. Bij MKLR. kun je precies aangeven wat jouw wensen zijn, en wij zoeken de makelaar die het beste bij je past.

Word lid van de discussie

Vergelijk aanbiedingen

Vergelijken