Scheiden en een koophuis? Stap niet in deze valkuilen!
Als je gaat scheiden, dan kom je vaak terecht in een emotionele achtbaan. Wat het financieel voor je gaat betekenen, raakt vaak op de achtergrond. Terwijl juist daar veel fout kan gaan. Hebben jullie samen een koophuis en wil een van jullie het huis overnemen? Wees dan extra alert. Arnoud Vos, financieel echtscheidingsadviseur, benoemt de drie belangrijkste valkuilen.
Valkuil 1:
Jullie gaan er tijdens de scheiding vanuit dat een van jullie het huis wel kan overnemen
“Vaak wordt aan het begin van een scheiding al besloten dat een van de partners in het huis wil blijven wonen. Een afspraak met een hypotheekadviseur is dan snel gemaakt. Toch is het is het beter om hiermee te wachten tot de scheiding definitief rond is en bestendigd door de rechter. Pas dan weet je namelijk definitief wat je financieel te besteden hebt en of je het huis daadwerkelijk kan kopen. Er zijn veel zaken die van invloed zijn op je te besteden inkomen na de scheiding. Mogelijk moet je bijvoorbeeld partneralimentatie betalen. Deze partneralimentatie is medebepalend voor de hoogte van de financiering die je kunt krijgen.”
Tip:
Zorg dat je een adviseur bij je scheiding betrekt die ook financieel goed is onderlegd. Deze persoon kan op basis van (reële) berekeningen tijdens het scheidingstraject een inschatting maken of het huis kopen door een van de partners kans van slagen heeft. Maar ook dan geldt nog; je weet dit pas zeker als de scheiding helemaal rond is.
Valkuil 2:
Tijdens de scheidingsprocedure blijft een van de partners in het gezamenlijke huis wonen, zonder dat er officiële afspraken gemaakt zijn over de hypotheekbetaling
“Heb je samen een huis gekocht, dan ben je allebei voor 50% eigenaar van de woning. Dat blijft zo totdat het huis definitief overgenomen wordt door één van de partners. Het komt vaak voor dat één van de partners het huis verlaat en dat de partner die blijft de totale hypotheeklasten overneemt. Bij de belastingaangifte over het jaar waarover de scheiding liep gaat het dan vaak mis. Stel, jij blijft in het huis en betaalt de hele hypotheek, dan mag je toch maar 50% van de rente eigen woning aftrekken, omdat je maar voor de helft eigenaar bent. Veel mensen denken dat ze recht hebben op 100% aftrek, omdat zij het hele hypotheekbedrag betalen. Ze trekken dus de hele rente eigen woning af bij hun belastingaangifte. Als dit lang voortduurt, dan loop je het risico dat je een (fors) bedrag terug moet betalen aan de Belastingdienst.”
Tip:
Het is begrijpelijk dat je als je in een scheiding ligt, niet langer bij elkaar wil wonen. Gaat een van de partners weg, maak dan heldere afspraken over het betalen van de hypotheek en laat je hierbij goed begeleiden door een financieel expert. Laat je ook bij de belastingaangifte over het jaar van de scheiding bijstaan.
Valkuil 3:
Een van de partners wil het gezamenlijke huis kopen, maar ‘treuzelt’ na de scheiding lang met het regelen van de hypotheek
“Stel, je partner geeft aan de woning graag over te willen nemen. De scheiding is rond en je partner moet de hypotheek gaan regelen. Vaak duurt dit lang of wordt het steeds uitgesteld. In die tijd blijf jij ook eigenaar van de woning en (financieel) verantwoordelijk. Kan of wil je partner de hypotheek niet meer betalen, dan klopt de hypotheekverstrekker bij jou aan.”
Tip:
Maak hier duidelijke afspraken over en zorg voor een goed plan B. Spreek bijvoorbeeld af dat je ex na de scheiding 8 weken de tijd krijgt om de hypotheek voor het gezamenlijke huis te regelen. Lukt het niet om een hypotheek te krijgen, dan gaat het huis in de verkoop. Leg ook meteen vast welke makelaar het huis gaat verkopen, zodat daar later geen gedoe over komt.
Waar vind je een deskundige adviseur?
Wil je zeker weten dat de persoon die je begeleidt bij je scheiding ook financieel goed onderlegd is? Op de site www.rfea.nl vind je een lijst met adviseurs die op dit gebied aan zeer strenge eisen moeten voldoen. Meer informatie over scheiden met een koophuis vind je op de site van de Belastingdienst.
Laat je in ieder geval goed adviseren door een financieel adviseur en een makelaar. Op zoek naar de perfecte makelaar voor jouw situatie? Op MKLR.nl kun je makelaars snel en vrijblijvend vergelijken.