HIEROM WIL JE WONEN IN

Haarlem
oost

Vanuit het centrum van Haarlem gezien begint dit stadsdeel bij de oude Amsterdams buurt. Een gedeelte van de Amsterdamse buurt hoort nog bij Haarlem oost het andere deel valt onder het centrum. De scheidslijn is de onder Haarlemmers bekende Amsterdamse poort (stamt uit de 14e eeuw). Het deel van Haarlem oost dat het dichtst bij de Amsterdamse poort ligt is het oudste deel. In dit deel vind je karakteristieke Haarlemse woningen. Je ziet dit terug in de historische kenmerken van de woningen. Een aantal woningen zijn vroeger gebruikt als pakhuis. Die woningen hebben over het algemeen meer volume. In Haarlem oost vind je voornamelijk arbeiderswoningen. Dit zijn woningen met maximaal twee á drie verdiepingen. 

Ga je meer naar het oosten, dan worden de huizen steeds kleiner. De kleinere woningen worden vaak verhuurt door sociale huurorganisaties. Om hiervoor in aanmerking te komen, dien je ingeschreven te staan bij een woningcorporatie. Bekende corporaties in Haarlem zijn Ymere en Pre Wonen. De wachttijden van deze organisaties zijn vrij lang. De wijk in Haarlem oost met de meeste sociale huurwoningen is de Slachthuiswijk. De huizen in de Slachthuiswijk zijn kleiner dan het gemiddelde in Haarlem, maar desalniettemin erg knus. 

De laagbouw wijken in Haarlem oost kan je bijna dorps noemen. Veel buurtbewoners kennen elkaar, vooral mensen van de oude stempel zijn erg gehecht aan deze gemoedelijke sfeer. In Parkwijk, een andere wijk van Haarlem oost, vind je voornamelijk flatgebouwen. Deze flats staan in een ruim opgezette buurt.  Haarlem-Oost kent ook huurwoningen in de vrije sector. Dit zijn er wel aanzienlijk minder. Uiteraard kun je in Haarlem oost ook een leuke koopwoning bemachtigen. Koopwoningen zijn net als de vrije sectorwoningen in de minderheid, waardoor het best lastig is om een geschikte woning te vinden. Koopwoningen in Haarlem oost komen gewoon niet zo vaak op Funda. Als je toch een kans wil maken op zo’n woning dan kan je maar beter goed beslagen ten ijs komen.

Amsterdamse buurt

Als je houdt van karakteristieke Haarlemse woningen uit de vorige eeuw dan is dit mooiste deel van Haarlem oost. Je vindt hier nog panden die stammen uit het begin van de vorige eeuw. Een aantal van deze huizen heeft in een ver verleden gediend als pakhuis. Dit zijn nu de grotere panden van Haarlem oost. Nu anno 2020 is het merendeel van deze panden opgedeeld in verschillende woonlagen met meerdere appartementen. Het oudste gebouw in de Amsterdamse buurt is de Amsterdamse Poort. Dit gebouw heeft veel historische waarde. Deze poort heeft de Haarlemmers in de 14e eeuw beschermt tegen buitenstaanders.

MEEST BEKEKEN

Wijk in Haarlem oost

Wijken in Oost

Amsterdamsewijk

De Amsterdamse wijk grenst aan het centrum van Haarlem. De wijk is pittoresk en heeft een knus karakter. In het gedeelte rondom het centrum werden al voor 1900 panden gebouwd. Deze woningen zijn nu erg populair. Ze hebben veel karakter en zijn relatief betaalbaar. Kortom, een aantrekkelijke combinatie voor jonge gezinnen. Dit is absoluut de populairste wijk van Haarlem oost.

Slachthuisbuurt

Wonen in de Slachthuiswijk in Haarlem oost betekent wonen met een groot buurtgevoel. De woningen in de Slachthuisbuurt kenmerken zich door de bouwstijl uit de jaren ’50/’60. Er is weinig karakteristieks aan, de woningen zijn meer rechttoe rechtaan. Het is wel fijn wonen in deze buurt met een prettig gevoel van saamhorigheid en een groot buurtgevoel.

Parkwijk

Wonen in de Parkwijk in Haarlem oost betekent wonen in een betaalbare buurt, met een park nabij en ruim opgezette straten. De Parkwijk ligt vrij dicht bij het centrum. In nog geen 5 minuten fiets je het centrum van Haarlem binnen. Je vindt hier relatief veel flats. De arbeiderswoningen zijn in de minderheid, maar je kunt er zeker wel een aantal vinden.

Waarderpolder

De Waarderpolder is een wijk waar voornamelijk industrie en bedrijvigheid plaatsvindt. Hier vind je in verhouding dus weinig woonhuizen. De Sportliedenbuurt is de enige echte woonbuurt. De huizen in deze woonwijk zijn destijds om de Haarlemse Droste (chocolade) fabriek heen gebouwd. Dit zijn praktische en knusse arbeiderswoningen

Veelgestelde vragen

Over Haarlem oost

De populairdere delen van Haarlem oost om te wonen zijn de delen die het dichtste bij het centrum van Haarlem liggen. Je bent dan immers het snelste in de stad. De buurt die het aller dichtste bij het centrum ligt is de Amsterdamse buurt. De populariteit van deze buurt vind je ook terug in de prijzen. De gemiddelde prijs van een koopwoning is in dit deel van Haarlem oost het hoogst.

Ook in Haarlem oost vind je vrij veel makelaars. De deskundigheid van een makelaar hangt af van zijn of haar expertise in jouw woning, wijk of buurt. Voordat je een makelaar kiest is het dus belangrijk om duidelijk voor de bril te hebben waar zijn expertise ligt. Hier kunnen wij je bij helpen. 

Des te verder je weg rijdt van het centrum van Haarlem des te lager de prijzen worden. De laagste prijzen van Haarlem oost vind je dus in de Slachthuisbuurt en in de Parkwijk. De woningen die je hier kan kopen zijn arbeiderswoningen en flats. Beide zijn zeer geschikt voor gezinnen met een lager budget.

De hoogste vierkantemeterprijzen van Haarlem vind je het dichtste bij het centrum van Haarlem. In Haarlem oost praat je dan over de Amsterdamse buurt. Hier vind je nog veel karakteristieke arbeiderswoningen en pakhuizen uit het begin van de vorige eeuw. 

Mooi is natuurlijk een subjectief begrip. Wij van MKLR vinden woningen uit het begin van de vorige eeuw heel stijlvol. Deze woningen vind je met name in de Amsterdamse buurt. Er is veel vraag naar woningen uit deze buurt. Hierdoor is de waarde van woningen in de Amsterdamse buurt sterk gestegen de afgelopen jaren (2015-2020). Door de grote vraag kan het moeilijk zijn om jouw droomwoning aan de haak te slaan. Wij adviseren je om een aankoopmakelaar te overwegen. Een aankoopmakelaar weet immers meer van de markt. De aankoopmakelaar kan jou bijstaan in het uitbrengen van een bod. Dit zal jouw kansen aanzienlijk vergroten.

In Haarlem oost vind je een aantal specialisten als het neerkomt op het aankopen van een woning. Naast de expertise van deze makelaars zijn ook de kosten variërend. Maak voordat je een keuze maak dus een goede overweging voor welke makelaar je uiteindelijk gaat. MKLR vergelijkt makelaars. Wil je geen tijd stoppen in het zoeken naar een geschikte makelaar voor jouw zoekopdracht dan helpen wij je graag.

Ook als je een huis gaat verkopen wil je beslagen ten ijs komen. Je wilt er immers de maximale prijs uithalen. Wil je de maximale prijs halen bij de verkoop van je woning dan MOET je gedegen onderzoek doen naar de makelaars uit jouw buurt. Anders eindig je met een makelaar die net niet genoeg afweet van jouw type woning. Dit verkleint de kans dat je er het maximale uithaalt aanzienlijk.

Makelaars verschillen in expertise en in courtage (de prijs die je voor een makelaar betaald). Om een goede overweging te maken wie jouw huis mag verkopen of aankopen is het dus belangrijk om een goede afweging te maken. MKLR heeft veel kennis van de Nederlandse makelaardij. Wij helpen je graag met het maken van de juiste overweging. 

Vergelijk aanbiedingen

Vergelijken