Je huis voorbereiden op de fotoshoot voor je woningpresentatie
Je gaat je huis verkopen, en de fotoshoot voor je woningpresentatie staat gepland. Een belangrijke dag, want met goede foto’s verkoop je je huis sneller. Voor perfecte foto’s moet je huis natuurlijk tiptop in orde zijn. Hoe zorg je daarvoor? Wat kun je van tevoren doen en wat doe je op de dag zelf? Met deze tips bereid je je huis tot in de puntjes voor op de fotoshoot.
Deel 1 – Maak je huis klaar voor de verkoop
De voorbereiding bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel – het verkoopklaar maken van je huis – doe je ruim van tevoren. Zodra je hebt besloten je woning te gaan verkopen, kun je daar al mee aan de slag gaan. Het gaat daarbij onder andere om het wegwerken van achterstallig onderhoud, de tuin opruimen, grondig opruimen en het zorgen voor een neutrale inrichting. Lees alles over het verkoopklaar maken van je huis.
Deel 2 – Voorbereidingen op de dag van de fotoshoot
Breekt de dag van de fotoshoot aan? Dan is het belangrijk om die ochtend, of de avond van tevoren, met een kritische blik door je huis te lopen. Tijd om de puntjes op de i te zetten voordat je de fotograaf binnenlaat of je camera erbij pakt. Check in ieder geval de volgende dingen:
1. Is alles netjes opgeruimd?
Het rigoureuze werk heb je als het goed is al gedaan. Maar nu is het tijd om ook de laatste rondslingerende dingen op te bergen. Kinderspeelgoed, fotolijstjes, kleding, tijdschriften, het stapeltje brieven dat nog gearchiveerd moet worden… alles moet uit het zicht. Denk ook aan de kattenbak, de hondenmand of de hamsterkooi, die wil je namelijk echt niet in beeld hebben. En vergeet de telefoonladers niet uit het stopcontact te halen en afstandsbedieningen even in laatjes te stoppen. Zelfs dat soort kleine details maken je foto’s namelijk onrustig. Om diezelfde reden is het ook slim om je bed strak op te maken.
Zorg dat de vloeren zo veel mogelijk vrij zijn. Dat oogt ruimtelijk. Zet dus geen spullen naast de bank, onder de tafel of in een hoek.
Nog een andere tip, belangrijk voor de eerste indruk bij binnenkomst: laat niet te veel jassen aan de kapstok hangen. Zo’n uitpuilende kapstok oogt onrustig, dus laat een paar jassen hangen en hang de rest even in een kast. Ruim ook de schoenen op.
2. Zijn de keuken en de badkamer ook netjes?
De keuken en de badkamer zijn vaak lastiger op te ruimen. Die fles olijfolie staat eigenlijk altijd op je aanrechtblad, en in de badkamer heb je toch elke dag je shampoo nodig. Maar helaas, ook hier moet je goed opruimen. Haal in de keuken het aanrechtblad leeg en ruim alle keukenspullen op. Heb je een koffiemachine op je aanrecht staan? Die mag blijven. Maar olijfolie, kruidenpotje of keukenrollen kun je beter opbergen.
In de badkamer ruim je al je persoonlijke spullen ook op. Douchespullen, je kam en je tandenborstel moeten echt uit het zicht zijn. Ook handdoeken en badmatten ruim je op.
3. Is je hele huis schoon?
Zorg dat je hele huis een frisse, schone indruk maakt. Op de foto’s is echt niet elk stofje te zien, maar je kunt op foto’s wél zien of een huis schoon is. Zorg dat je afstoft, stofzuigt en dweilt. Zeem de ramen aan de binnen- en buitenkant totdat ze blinken, maak de keuken, badkamer en toilet goed schoon en vergeet ook de vingerafdrukken op de spiegels niet weg te poetsen. Doe dat schoonmaakwerk niet op het laatste nippertje, want als de foto’s gemaakt worden moeten de oppervlakken goed droog zijn.
4. Is je buitenkant van je huis ook netjes?
Sla de buitenkant van je huis niet over. De voorkant van je huis wordt vaak op de eerste foto getoond, en die moet er dus supernetjes uitzien. Dat geldt ook voor de eventuele buitenruimte. Heb je een oprit of een tuin? Zorg dat het onkruid weg is en dat er niks rondslingert. Zet ook je containers even uit het zicht.
Heb je een achtertuin of balkon? Dan ruim je die natuurlijk ook op. Maai het gras, zet eventueel wat fleurige bloemen in bakken en – als het echt mooi weer is – leg de kussens op je tuinset, alsof je zó kunt plaatsnemen.
5. Zorg voor genoeg licht
Goede belichting is cruciaal om goede foto’s voor je woningpresentatie te maken. En buitenlicht is daarbij het prettigst. Open daarom alle gordijnen, lamellen, luxaflex, shutters en rolluiken omhoog, zodat het licht naar binnen kan stromen. In donkere ruimtes wordt tijdens de fotoshoot misschien het licht aangedaan. Check van tevoren even of alle lampen werken.
Haal ook de vensterbanken zoveel mogelijk leeg. Grote vazen of bloempotten houden het licht tegen, én ze blokkeren het zicht naar buiten.
6. Denk aan de styling
Overbodige tierlantijntjes en prullaria zijn echt een no-go bij een fotoshoot voor de verkoop van je woning. Die ruim je op en haal je pas in je nieuwe huis weer uit de doos. Maar natuurlijk kun je je huis wel leuk stylen. Want hoewel je huis zo neutraal mogelijk moet zijn, hoeft het ook geen kale bedoening te worden. Met mooie (neutrale) styling kun je een fijne sfeer creëren. Vervang een grote fotolijst bijvoorbeeld door een mooie poster in neutrale tinten, zet een fruitschaal in de keuken of zet een mooie bos veldbloemen op de eettafel. Lees meer tips over de styling van je woning.
7. Verdwijn zelf uit beeld
Worden de foto’s gemaakt door je makelaar of door een professionele fotograaf? Verdwijn dan zelf even subtiel uit beeld, en neem je eventuele huisgenoten en huisdieren mee. Je zult de eerste niet zijn die te zien is in de weerspiegeling van de oven of het raam… Maak je de foto’s zelf? Let dan ook op die weerspiegelingen! (Wist je dat zulke ‘selfies’ best vaak voorkomen? Ontdek de meestgemaakte fouten bij woningfotografie, zodat jij ze zelf kunt voorkomen.)
Tijd voor de fotoshoot!
Nu is je huis klaar voor de fotoshoot! Ga jij de foto’s van je woning zelf maken? Met deze 12 fotografietips maak je prachtige foto’s die zorgen dat je woning sneller verkocht wordt.
Verkoop je je woning via een makelaar, dan neemt die dit van jou over. De meeste makelaars werken met professionele fotografen, omdat foto’s echt cruciaal zijn bij het verkopen van je huis. Heb jij al een verkoopmakelaar? MKLR. vergelijkt makelaars bij jou in de buurt en doet je een persoonlijk voorstel. Je kiest daarna zelf wie er contact met je mag opnemen.