Hoe bepaal je de vraagprijs van je huis?

Hoe bepaal je de vraagprijs van je huis? MKLR.nl

Besluit je je huis in de verkoop te zetten? Dan ben je natuurlijk razend benieuwd wat jouw woning waard is. Wat gaat je woning straks opleveren, hoeveel geld kun je wellicht ‘extra’ uitgeven aan je nieuwe stulpje? De vraagprijs hangt van verschillende factoren af. Ontdek hier hoe jij (of je verkoopmakelaar) de juiste vraagprijs bepaalt.

Wat is de ideale vraagprijs voor jouw woning?

Het bepalen van de perfecte vraagprijs moet je niet onderschatten. Die heeft namelijk veel impact op de snelheid waarmee je je huis verkoopt. Verkoop je je huis binnen een uur, dan is dat natuurlijk wel superfijn, maar je zult dan altijd het gevoel houden dat de vraagprijs wellicht te laag was. Hoeveel meer had je misschien wel voor je huis kunnen krijgen…?

Aan de andere kant moet de vraagprijs ook zeker niet te hoog zijn. Dat kan potentiële kopers wegjagen. Niet iedereen weet dat er misschien onderhandelruimte was. En als het huis van de overburen voor € 20.000 minder te koop staat, jaag je die potentiële kopers misschien wel zó in hun hun armen. Zonder dat je het weet, want bij jou komen ze dan misschien niet eens een bezichtiging doen…

Het is dus zaak een reële vraagprijs te bepalen. Deze 9 factoren hebben hier invloed op.

1. De WOZ-waarde

Veel mensen denken dat de WOZ-waarde de werkelijke waarde van hun woning is. Dat is echter lang niet altijd het geval, de WOZ-waarde kan zowel hoger als lager zijn dan de waarde van jouw woning op dit specifieke moment. Je kunt dit natuurlijk wel als indicatie gebruiken, maar bij het bepalen van de werkelijke waarde spelen nog veel meer aspecten een rol.

2. De grondprijzen

De grondprijzen ontwikkelen zich snel, zeker op populaire locaties zoals de binnenstad van Amsterdam of andere grote steden. Daardoor kan de waarde van je huis vandaag heel anders zijn dan drie maanden geleden.

3. Eigen grond of erfpacht

Staat je huis op eigen grond? Dan verkoop je niet alleen je huis, maar ook de grond, en dat zie je uiteraard terug in een hogere vraagprijs. Soms blijft de grond echter eigendom van de eigenaar. De koper koopt dan alleen het gebruiksrecht, het zogenaamde erfpachtrecht . Dit heeft negatieve gevolgen voor de vraagprijs.

4. Verkoopprijs van omliggende woningen

Zijn er de laatste tijd soortgelijke woningen in jouw straat of buurt verkocht? Dan zijn dat goede indicaties voor jouw vraagprijs. Natuurlijk kan jouw huis nét iets beter onderhouden zijn, of een dakkapel hebben die de waarde verhoogt, maar het geeft alsnog een goede indicatie. De potentiële koper of aankoopmakelaar zal hier ook naar kijken.

5. De staat van je huis

Uiteraard maakt het veel verschil of je woning goed onderhouden is, of dat de koper eerst achterstallig onderhoud moet doen. Kopers zijn gek op kant-en-klare woningen waar ze zó in kunnen trekken. Ook omdat hypotheekverstrekkers verbouwingen niet altijd meer willen meefinancieren. Moet er veel opgeknapt worden aan je huis, dan schrik je potentiële kopers die weinig spaargeld hebben al gauw af.

6. Appartement of eigen woning

Verkoop je een appartement? Dan zullen potentiële kopers ook willen weten of er een Vereniging van Eigenaren is en of deze goed beheerd wordt.

7. Tuin of buitenruimte

Heeft jouw woning een (gemeenschappelijke) tuin, oprit, parkeerplaats of andere buitenruimte? Ook dat heeft impact op de vraagprijs. Bij een tuin heeft de ligging van je tuin ook nog invloed. Tuinen op het zuiden zijn nog altijd populairder dan tuinen op het noorden, vanwege hun zonnige karakter.

8. Energielabel

Is je huis energiezuinig? Heb je overal dubbel glas en is het goed geïsoleerd, of tocht het in ieder hoekje? Je vraagprijs wordt vaak hoger als je energiebesparende maatregelen hebt getroffen.

9. Op welke kopers richt je je?

Richt je je op starters, doorstromers, tweeverdieners, gezinnen, senioren…? De doelgroep van jouw huis heeft óók impact op de vraagprijs. En dan vooral op de vraag: in welke prijscategorie zoeken zij? Bij het vaststellen van de vraagprijs moet je ook bepalen in welke prijs- en zoekcategorie jouw huis het beste past. Een klein verschil in vraagprijs (bijvoorbeeld € 329.500 versus € 331.000) kan namelijk veel verschil maken in de verkoop.

De vraagprijs bepalen begint met een taxatie van je woning

Zoals je ziet is het bepalen van de vraagprijs nog niet zo eenvoudig. Als je een verkoopmakelaar inschakelt, hoef je dit gelukkig ook niet zelf te doen. En het eerste wat hij of zij zal doen, is jouw woning laten taxeren, waarbij gelet wordt op type woning, bouwjaar, de grootte van je woning en de locatie. Daarna kijkt de makelaar naar al deze factoren.

Kies je verkoopmakelaar zorgvuldig uit

Het is belangrijk dat je makelaar goed bekend is in jouw buurt, want sommige factoren hebben meer invloed in de ene regio dan in de andere. Zo is de markt in het centrum van Amsterdam zó overspannen, dat kopers niet eens meer kíjken of de woning energiezuinig is of hoe goed het schilderwerk nog is.

Verkoop jij zelf je huis of schakel je liever een verkoopmakelaar in? Via MKLR.nl vind je snel de makelaar die het beste bij jou past en die jouw buurt goed kent, zodat je het maximaal haalbare bedrag voor je woning krijgt.

Word lid van de discussie

Vergelijk aanbiedingen

Vergelijken