Wat is mijn huis waard? Indicatie binnen 1 minuut

Wat is mijn huis waard? MKLR

‘Wat is mijn huis waard?’ De belangrijkste vraag van verkopers. Om op te tellen bij het bedrag dat je (extra) wilt lenen voor de aankoop van je volgende huis. En bijvoorbeeld ten opzichte van het bedrag waarvoor je het kocht. Zodat je de hypotheek ermee kunt aflossen en er hopelijk een mooi bedrag overblijft.

Je kunt online berekenen wat jouw huis waard is. Het kost je maar 1 minuut van je tijd, aan de hand van een paar eenvoudige gegevens. Je krijgt een schatting van de waarde, zodat je ongeveer weet waar je aan toe bent.

Openbare gegevens: basis voor schatting

Benieuwd hoe die schatting wordt berekend? Belangrijk zijn een aantal openbare gegevens, net als recente verkopen van vergelijkbare woningen in de buurt. Die verkopen laten goed zien wat jouw huis waarschijnlijk zal opbrengen. Door rekening te houden met wat kopers er ongeveer voor willen betalen, te zien aan andere verkopen.

De openbare gegevens van jouw huis zijn bijvoorbeeld het type woning, het bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakte en het energielabel. Een 2-onder-1-kapwoning is gemiddeld genomen meer waard dan een rijtjeshuis en met meer woon- en perceeloppervlakte loopt de waarde sneller op dan wanneer het om een klein huisje gaat. Tegenwoordig is ook het energielabel steeds belangrijker. Een beter energielabel wijst op een meer duurzame woning, waardoor de energiekosten per maand lager zullen liggen. Daar hebben kopers meer voor over, dus het maakt je huis meer waard.

Aanvullende informatie over jouw huis

Wil je meer precies weten wat jouw huis waard is? Naast de openbare gegevens zijn er dan meer specifieke gegevens belangrijk. Je kunt denken aan:

 • Woonlagen en aantal kamers
  Hoeveel woonlagen (inclusief de begane grond) heeft jouw huis? En om hoeveel (slaap)kamers gaat het in totaal? Meer woonlagen en meer kamers leiden tot meer waarde.
 • Staat van onderhoud
  Hoe is de staat van onderhoud, met name die van de keuken en de badkamer? Belangrijk voor de waarde, net als de staat van de kozijnen, de gevels en het dak op je huis.
 • Isolatie, warmte- en energiebronnen
  Zijn de vloer, de muren en bijvoorbeeld het dak geïsoleerd? En gebruik je een cv-ketel, stads- of blokverwarming? Net als zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp belangrijk voor de waarde.
 • Extra’s bij jouw huis
  Heb je een dakkapel, een voor- en achtertuin of een oprit en garage? Waardebepalende elementen van je huis, net als een schuur, balkon of andere extra’s.

Wat is mijn huis waard? Huis verkopen met een makelaar

Wil je precies weten wat jouw huis waard is? Een makelaar helpt je jouw huis te verkopen voor de beste prijs. Met een goed beeld van de waarde, door rekening te houden met zowel jouw huis en de eigenschappen als de huidige woningmarkt. Waarin de makelaar weet wat kopers willen betalen, voor jouw huis dat je graag wilt verkopen.

Benieuwd welke makelaar je daar het best bij kan helpen? MKLR vergelijkt makelaars bij jou in de buurt en doet je een persoonlijk voorstel. Vul jouw e-mailadres in en ontvang het beste aanbod, waaruit je zelf kiest wie er contact met je mag opnemen.

Vergelijk aanbiedingen

Vergelijken