Wat kost een verkoopmakelaar?

Wat kost een verkoopmakelaar?

Wat kost een verkoopmakelaar? Goede vraag! Want je bent niet alleen op zoek naar de beste expert voor de verkoop van jouw woning, prijs is ook belangrijk. In deze blog vertellen we je wat een verkoopmakelaar kost en hoe je verschillende tarieven eenvoudig kunt vergelijken.

De kosten van een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar helpt je bij het verkopen van je huis. Van de presentatie van je woning op Funda tot het bepalen van de juiste vraagprijs en de onderhandeling over de uiteindelijke verkoopprijs. Hiervoor rekent een verkoopmakelaar makelaarskosten. In de meeste gevallen zijn deze kosten opgebouwd uit twee delen:

  1. Courtage: een vergoeding in de vorm van een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. Het percentage verschilt per makelaar, reken gemiddeld op 1 tot 2 procent van de verkoopprijs.
  2. Opstartkosten: naast de courtage, rekenen de meeste verkoopmakelaars opstartkosten. Om een woning in de verkoop te plaatsen, moet een verkoopmakelaar namelijk verschillende kosten maken. Denk aan het opmeten van de woning, het maken van foto’s en het plaatsen van de woning op Funda. De opstartkosten verschillen per verkoopmakelaar en bedragen gemiddeld 550 euro.

Makelaarskosten: prestatiebonus

Meestal zijn makelaarskosten dus opgebouwd uit opstartkosten en een courtage. Maar er is nog een variant: de prestatiebonus. Hoe beter de makelaar presteert bij het verkopen van je woning, hoe meer je de makelaar betaalt. Je betaalt bijvoorbeeld €100 extra bij elke €1.000 meer verkoopopbrengst. Of een bonus van 10% over de meeropbrengst boven de oorspronkelijke vraagprijs. Een win-win situatie voor beide partijen.

Wanneer betaal je een verkoopmakelaar?

De opstartkosten betaal je vooraf, rechtstreeks aan de makelaar. De courtage en/of prestatiebonus betaal je nadat de woning daadwerkelijk is verkocht. Deze betaling gaat via de notaris tijdens de woningoverdracht en wordt ingehouden op de verkoopprijs van de woning. De makelaarskosten zijn niet aftrekbaar van de belasting.

Vergelijk kosten van verkoopmakelaars

Makelaarskosten verschillen per verkoopmakelaar. De een werkt alleen met een courtage, de ander  ook met een prestatiebonus. De een rekent een courtage van 1,5%, de ander van 2%. De kosten kunnen hoog oplopen, maar besef je ook dat een goede makelaar zichzelf terugverdient. Voor je met een verkoopmakelaar in zee gaat, is het dan ook verstandig om vooraf verschillende tarieven te vergelijken. Op MKLR.nl ontvang je in slechts vijf korte stappen vrijblijvend vier offertes van verkoopmakelaars die het beste bij jouw situatie passen. Veel succes met de verkoop van je woning!

Word lid van de discussie

Vergelijk aanbiedingen

Vergelijken