Jouw makelaardij kiezen
Welke makelaardij kies jij om je huis te verkopen of je te helpen bij de aankoop van een huis? Er zijn zoveel makelaars, welke past het beste bij jou? MKLR geeft je tips waarop te letten!
Neem je wel een makelaardij?
Een traditionele makelaardij is tegenwoordig niet meer de enige optie. Zelf je huis verkopen, al dan niet met hulp van een internetmakelaar, kan ook. De hoofrdeden dat mensen daarvoor kiezen is vaak geld. Waarom zou je een makelaardij duizenden euro’s betalen voor iets wat je ook zelf kunt? Toch is het verkopen van een huis meer dan wat foto’s en teksten op Funda plaatsen. En het aankopen is niet zo simpel als rondneuzen op Funda.
Een makelaar kan je veel werk en zorg uit handen nemen. En met goede onderhandelingen kan een makelaar je ook nog veel geld besparen.
Wat doet een makelaardij voor jou?
Een makelaar kan het hele traject voor je begeleiden. Bij de verkoop van je huis regelt de makelaardij de advertentieteksten, foto’s, plaatsing op Funda, promotie, rondleidingen, onderhandelingen. Of bij de aankoop de zoektocht, hulp bij de bezichtigingen en de onderhandelingen.
Ook kan een makelaardij je op vele manieren beschermen. Een goede makelaar weet precies welke rechten en plichten je als koper of verkoper hebt en zal jouw belangen daarin behartigen. Daarnaast kan een makelaar je wijzen op uitdagingen die spelen bij de aanschaf van een nieuw huis, zoals het aanvragen van vergunningen, regels in de monumentenzorg, bestemmingsplannen in de omgeving. Dat bespaart je nare verrassingen.
Tegenwoordig is het ook mogelijk om delen van de diensten van een makelaar af te nemen. De meeste makelaardijen bieden zelf al verschillende opties aan. Je kunt er zelf over nadenken wat jij nodig hebt en dat bespreken met de makelaar.
Een makelaardij zoeken
Het is altijd handig even rond te vragen aan bekenden uit jouw omgeving wat hun ervaringen zijn met makelaars. Maar een huis kopen of verkopen doe je nu eenmaal niet vaak, dus mogelijk kom je daar niet veel verder mee.
MKLR helpt je de beste lokale makelaars te vinden. Gecertificeerde makelaars die echt gespecialiseerd zijn in jouw type woning. Of het nu gaat om een starterswoning of een miljoenenpand, in de grote stad of op het platteland.
MKLR zoekt naar de beste makelaars voor jouw situatie. Je kiest zelf met wie je in contact wilt komen.
In je zoektocht naar een goede makelaardij is het belangrijk op de volgende punten te letten:
- Kies een makelaardij die is aangesloten bij een branchevereniging
Makelaar is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich zomaar makelaar mag noemen. Gelukkig bestaan er verschillende brancheverenigingen, die je houvast kunnen geven. NVM (Nederlandse Verenging van Makelaars), VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend) en Vastgoedpro zijn de bekendste. Het lidmaatschap bij een branchevereniging geeft extra zekerheid over de regels die de makelaardij hanteert. Dat zie je vooral terug in een gedragscode en een geschillencommissie. - Ga voor een lokale makelaardij
Een makelaar die de omgeving kent is een groot pluspunt. Wat zijn de bestemmingsplannen in de buurt, hoe is de buurt samengesteld, welke verschillende huizen zijn er en welke (ver)koopprijzen horen daarbij? Een lokale makelaardij kent de ins en outs van de buurt en dat is goud waard bij de aan- of verkoop van een huis. - Neem een makelaardij met ervaring
Wat is er eerder verkocht, stonden de huizen lang te koop, wat was de verkoopprijs ten opzichte van de vraagprijs? Zoek je een huis, vraag dan gerust naar de ervaring van de makelaar in vergelijkbare situaties. Zeker voor een zoekopdracht is het niet makkelijk aan te geven hoeveel tijd de makelaar nodig denkt te hebben om jouw droomhuis te vinden, want dat is voor een belangrijk deel ook afhankelijk van het aanbod, maar vraag na hoe eerdere zoekopdrachten verlopen zijn. Die ervaring laat je zien wat de makelaar eerder bereikt heeft en op welke manier.
Makelaars vergelijken
Wanneer je een paar makelaars op het oog hebt, kun je met een aantal partijen een vrijblijvend kennismakingsgesprek aangaan. Speel open kaart en meld dat je je keuze nog niet gemaakt hebt. Je kunt de mogelijke strategie bespreken en het courtage doornemen.
Wil je je huis verkopen, dan kun je het huis laten zien en bespreken welke waarde en vraagprijs de makelaar in gedachten heeft. Wil je een huis aankopen, dan kun je bespreken wat je wensen zijn en welk budget je daarvoor beschikbaar hebt. Als je een makelaardij zoekt voor zowel kopen als verkopen, kun je overwegen dezelfde makelaar voor beide trajecten te vragen. Dat scheelt vaak in de totale kosten.
Neem in je vergelijking de volgende punten mee:
1. Tarief van de makelaardij
De tarieven of courtages van makelaars liggen uiteen, ook omdat de dienstverlening kan wisselen. Kijk ook goed wat er wel of niet is opgenomen in de offerte. Zitten er opstartkosten in bijvoorbeeld of worden die apart gerekend? Is het een vaste prijs ongeacht de (ver)koopprijs of een percentage?
2. De klik met de makelaar
Een huis is emotie. Meer dan een berg stenen. Het is een plek waar je dag in dag uit verblijft en waar je letterlijk leeft. Als een makelaar jou gaat helpen bij het verkopen van het huis waar je jaren gewoond hebt, of mee gaat zoeken naar jouw nieuwe droomplek, is het daarom heel belangrijk dat er een klik is met de makelaar en dat hij je wensen begrijpt. Dat helpt jullie allebei om snel te kunnen schakelen.
Ook moet er vertrouwen in je makelaar zijn. Financieel zijn er grote beslissingen te nemen, beslissingen die jarenlang gevolgen voor jou zullen hebben. Je moet daarin kunnen vertrouwen op de voorstellen die de makelaar doet.
3. De sociale kant van de makelaar
Nee, we bedoelen niet de vriendenkring van je makelaar. Meer de sociale kant van de makelaardij:
- is de makelaardij actief op social media? En zijn dat de kanalen die passen bij jouw zoektocht? Welke woningen komen daar voorbij, spreken de geplaatste teksten jou aan?
- heeft de makelaardij een groot netwerk? Zowel bij de aankoop als verkoop van een huis kan dat enorm helpen.
- hoe makkelijk is het contact met de makelaar? Dat kun je zelf prima opmaken uit jouw eerste indruk. Is hij goed bereikbaar, ook via Whatsapp of mail, praat hij makkelijk, heeft hij de antwoorden paraat die jij nodig hebt? Dat is niet alleen belangrijk voor jouzelf, maar is ook een goede graadmeter hoe de makelaar met de tegenpartij zou communiceren.
4. De strategie en werkwijze van de makelaar
De werkwijze van de makelaar moet je vertrouwen geven en moet bij je passen. Een verkoopstrategie kan bijvoorbeeld zijn een lage vraagprijs te hanteren en zo meerdere hoge biedingen uit te lokken. Of juist een hoge vraagprijs te stellen en uit te gaan van minder kijkers maar ook een goede verkoopprijs. Voor een zoekopdracht kun je vragen of je makelaar Funda voor je na blijft zoeken, of dat hij actief contact zoekt met makelaars die mogelijk geschikt aanbod voor jou in hun portefeuille krijgen. Wat past bij jou?
Tijd om jouw makelaardij te kiezen!
Wanneer je al deze stappen doorlopen hebt, ben je klaar om een keuze te maken. Laat je daarbij niet te veel leiden door het courtage, het is minstens zo belangrijk om vertrouwen te hebben in de makelaar en de voorgestelde strategie. Mocht je gevoelsmatig voor de ene makelaar willen gaan, maar lijken de diensten of prijzen van de andere makelaar je beter? Schroom dan niet om dat bespreekbaar te maken. Vaak is er nog wel wat ruimte om elkaar tegemoet te komen, zeker in een krappe woningmarkt.
Meer tips om je huis te verkopen vind je in onze blog. De gecertificeerde makelaars van MKLR helpen je graag verder!