Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Levensloopbestendige woning kopen? Hier moet je op letten

Tine Paulus
Geschreven door
Tine Paulus
Levensloopbestendige woning kopen? Hier moet je op letten

Je bent op zoek naar een huis waar je oud in kan worden. Of je kinderen zijn het huis uit en je zit in een groot huis, waar je de helft niet van gebruikt. Al eens gedacht aan een levensloopbestendige woning? Het geeft veel rust als je weet dat je niet (meteen) weg hoeft uit je huis als je ouder en minder mobiel wordt. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een levensloopbestendige woning? Met de tips van Martijn Engelen, projectmanager bij Zlimthuis, maak je de juiste keuze.

Het huis is de basis

Kies voor een onderhoudsarme woning

Als je jong bent, vind je het misschien heerlijk om regelmatig bezig te zijn met klussen aan je huis en het onderhoud van je tuin. Maar wil en kan je dat ook nog als je ouder bent? Een onderhoudsarme woning en tuin kan dan ook heel prettig zijn. Wil je wel dat oude huis en die grote tuin, kijk dan of het op latere leeftijd financieel mogelijk is om klussen uit te besteden.

Is het huis rollator- of rolstoelproof?

Wees bij de bezichtiging van een woning kritisch op de indeling. Is er voldoende ruimte om je er met een rollator of rolstoel in te bewegen? Zijn de deuren breed genoeg en zijn er geen hinderlijke op- of afstapjes? Je nieuwe huis hoeft nu nog niet aan alle eisen te voldoen, maar het is wel belangrijk dat het op een eenvoudige manier levensloopbestendig te maken is. Kijk bijvoorbeeld of er ruimte is om later een bad- en slaapkamer op de begane grond te realiseren. Kan dat niet, check dan of een traplift een optie is. Wees ook alert op de plaats van de stopcontacten. Zitten deze laag, dan moet je steeds bukken om er een stekker in te doen. Een comfortinstallateur kan je over al dit soort zaken adviseren. Op de site thuiscomfort.nl vind je een registercomfortinstallateur bij je in de buurt. Op deze site vind je ook een handige checklist die je kunt gebruiken bij de bezichtiging van een woning.

Laat je adviseren over (brand)veiligheid

Veiligheid gaat voor alles en dat geldt ook zeker voor een levensloopbestendige woning. Besteed hier bij de bezichtiging daarom altijd aandacht aan. Kijk naar de brandveiligheid van de woning. Zijn er brandwerende materialen gebruikt en kun je het huis bij brand makkelijk en snel verlaten? En hoe aantrekkelijk is het huis voor inbrekers? Kunnen zij de woning makkelijk en ongezien binnenkomen? Laat je ook op dit gebied goed adviseren.

Handige hulpmiddelen

Er zijn talloze handige en eenvoudige hulpmiddelen waarmee langer zelfstandig wonen makkelijker wordt. Denk bijvoorbeeld aan een kraan met een handel die eenvoudig te bedienen is, een deurbel met een camera, verlichting die met een app te bedienen is, een douchestoel of handgrepen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en er is ook steeds meer aandacht voor vormgeving. De hulpmiddelen zijn daardoor prima in te passen bij de rest van je interieur.

Vergeet de woonomgeving niet!

Zijn alle basisvoorzieningen binnen handbereik?

Heb je een koophuis gevonden die perfect past bij een levensloopbestendige toekomst? Gefeliciteerd, maar helaas ben je er hiermee nog niet. Minstens zo belangrijk is de omgeving waarin het huis staat. Zijn er bijvoorbeeld basisvoorzieningen, zoals een supermarkt, apotheek en huisarts op loopafstand te vinden? En is er openbaar vervoer in de buurt? Ook als je geen auto meer kan of wil rijden, wil je waarschijnlijk wel je familie bezoeken of uitjes ondernemen.

Hulp en activiteiten

Niemand wil eenzaam oud worden. Kijk daarom hoe je eventuele toekomstige huis ligt ten opzichte van de kinderen of kleinkinderen, familie en vrienden. Zowel in sociaal als op praktisch opzicht is het fijn hen in de buurt te hebben. Wonen familie en vrienden verder weg en hou je wel van gezelligheid en sociale contacten? Check dan of er bijvoorbeeld een buurthuis in de wijk is. Zij bieden vaak een sociaal programma voor ouderen, maar ook zaken als buren- of vrijwilligershulp.

Hoe financier je je levensloopbestendige woning?

Er zijn verschillende financiële regelingen die langer thuiswonen mogelijk maken. Banken zoals de Rabobank en ABN-AMRO bieden hiervoor voorzieningen. Zij kunnen je daarnaast adviseren over wat er mogelijk is als je van een koop- naar een huurwoning wil verhuizen en hoe je de eventuele overwaarde van je woning kan inzetten. Op de site van svn.nl vind je ook informatie over langer zelfstandig wonen en de financiering hiervan.

Kijken, uitproberen en beleven

Zeker als je nog relatief jong en vitaal bent, is het vaak moeilijk voor te stellen hoe een levensloopbestendige woning er nu uitziet. Op veel plekken in het land zijn Belevingswoningen te vinden. Deze woningen zijn levensloopbestendig ingericht en voorzien van allerlei gadgets en handige voorzieningen. Je mag deze bekijken, maar vooral ook uitproberen. Er zijn adviseurs aanwezig die je vragen kunnen beantwoorden en advies geven. Daarnaast worden er vaak workshops gegeven op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Een prima start dus van je zoektocht naar jouw perfecte levensloopbestendige woning! Ben je op zoek naar een makelaar die je kan adviseren bij de aankoop van een levensbestendige woning? MKLR.nl helpt je verder.