Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Op intake bij een hypotheekadviseur? Let hierop

Naomi van Loon
Geschreven door
Naomi van Loon
Op intake bij een hypotheekadviseur? Let hierop

Eerder las je over Robbert en Lisa, die op zoek zijn naar hun eerste huis – en de vragen die daarbij komen kijken. Ze hebben een mooi huis gevonden op Funda, maar ze moeten nog langs de hypotheekadviseur. Nog voordat ze Het Huis kunnen bezichtigen blijkt het al verkocht. Gekte op de huizenmarkt! Nu toch maar eerst langs een adviseur, zodat ze bij een volgend huis snel kunnen handelen.

Hypotheekadvies bij een studieschuld

Robbert vraagt zich af wat ze aan hypotheek kunnen krijgen, want hij heeft een studieschuld van €21.000; hoger dan gemiddeld (het gemiddelde in 2019 is €13.700). Vrienden komen met een tip: een lokale hypotheekadviseur waarmee ze goede ervaringen hebben. En waarmee ze, ondanks hun hoge studieschuld, gewoon een hypotheek kregen. Dat laatste vinden Robbert en Lisa opmerkelijk, want de hoogte van je studieschuld beïnvloedt hoeveel je kunt lenen. Dat een hypotheekadviseur probeert te helpen is sympathiek, maar wat zegt het over de integriteit van een adviseur? En hoe toekomstbestendig is zo’n hypotheek?

Studieschuld verzwijgen: de gevolgen

In veel gevallen moet je bij een hypotheekaanvraag documentatie aanleveren waarop je studieschuld vermeld wordt. Rekeningafschriften bijvoorbeeld, of je aangifte inkomstenbelasting. Als achteraf blijkt dat je informatie achterhoudt, kan je wel fluiten naar die hypotheek. Ook vervalt de Nationale Hypotheek Garantie (een vangnet voor als je de hypotheek niet meer kunt betalen) als blijkt dat je niet eerlijk was over je studieschuld. En nog wel het meest prangende: met een hypotheek die je eigenlijk niet kunt betalen vanwege je studieschuld loop je risico op een betalingsachterstand. In dat geval kan de bank je hele hypotheek opeisen via een gedwongen verkoop van het huis. Geen prettige situatie.

Een hypotheekadviseur kiezen

Op zoek dus naar een andere hypotheekadviseur. Er zijn verschillende soorten adviseurs: adviseurs in dienst van een bank, die doorgaans alleen het product van de bank aanbieden, en onafhankelijke adviseurs, die verschillende aanbieders vergelijken (een beperkt of groot aantal, of juist allemaal). Vaak kun je gratis kennismaken. Robbert en Lisa kiezen voor een onafhankelijke adviseur. Ze bekijken de online reviews en het dienstverleningsdocument, om een indruk te krijgen van de tarieven. Binnen een paar dagen kunnen ze terecht voor het kennismakingsgesprek.

Wat is een dienstverleningsdocument?

Elke financiële dienstverlener werkt met een standaard dienstverleningsdocument dat je op de website moet kunnen vinden en dat je voor, tijdens of na het oriënterend gesprek aangeboden krijgt. Dit document geeft informatie over de diensten en tarieven, maar ook over de onafhankelijkheid van de adviseur. De tarieven geven een indicatie, de uiteindelijke prijs verschilt per situatie. Het document is een handige vergelijkingstool, ook vanwege het standaard format.

Vragen voor je hypotheekadviseur

Lisa heeft een aantal vragen voorbereid. Natuurlijk willen Robbert en Lisa weten hoeveel ze kunnen lenen en welke hypotheekvorm het beste past bij hun situatie. En Robbert is erg benieuwd naar de impact van zijn studielening. Maar dat is niet het enige.

Intake bij je hypotheekadviseur? Vraag ook hiernaar:

  • Wat is inbegrepen in de service? Bijvoorbeeld alleen het adviseren over en afsluiten van de hypotheek, of ook het advies over aanvullende verzekeringen?
  • Is er een vaste prijs of wordt er gewerkt met uurtarieven? Hoe hoog zijn de tarieven en hoe werkt de betaling?
  • Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek en de Nationale Hypotheek Garantie? Hoe lang moet je de rente vastzetten?
  • Kom je in aanmerking voor een starterslening?
  • Hoe ziet het proces eruit en met welke termijnen moet je rekening houden?

De adviseur komt sympathiek over en beantwoordt alle vragen. Hij is eerlijk: door de studieschuld kunnen Robbert en Lisa inderdaad minder lenen, waardoor ze hun eisen moeten bijstellen. Maar met hun huidige inkomen uit loondienst kunnen ze nog steeds een mooie starterswoning kopen. Na het gesprek krijgen ze een overeenkomst gemaild. Ze kunnen natuurlijk nog andere adviseurs spreken, maar ze voelen een klik en besluiten met deze adviseur verder te gaan. Let the house hunt begin!

Volgende blog: Droomhuis voor je neus verkocht. En nu?!